Chyba każdy zna słynne batony Snicers. Nie są one najlepszym wyborem na diecie, bo zawierają dużą ilość cukru, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz palmowy i niezdrowe emulgatory.

A co powiecie na zdrowszą wersję tego batona, którą możecie jeść nawet podczas odchudzania?

Składniki na 20 porcji:

Warstwa nugatowa

  • 180 g masła orzechowego (lub migdałowego)
  • 40 g oleju kokosowego
  • 80 g mąki kokosowej
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Warstwa karmelowa

  • 3/4 szklanki syropu klonowego (189 ml butelka)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego z puszki (gęsta warstwa bez wody)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
  • 80 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g ciemnej czekolady 70% do polania batonów

+ blaszka (mała keksówka) wyłożona papierem do pieczenia

Wykonanie:

W misce namocz daktyle. Zalej je 1/2 szklanką gorącej wodą i zostaw na około 20 minut. Im twardsze daktyle tym zostaw je na dłużej. Zmiksuj na pastę. W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło orzechowe i olej kokosowy, cały czas mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Przełóż masę do miski, dodaj pastę z daktyl, wanilię, sól i mąkę kokosową. Wymieszaj. Powstanie ciasto, które po ściśnięciu w ręku dobrze się klei. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać 1-2 łyżki mąki kokosowej więcej.

Włóż ciasto na blachę i dokładnie je rozłóż. Posyp połową porcji orzeszków i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W międzyczasie, przygotujemy warstwę karmelu. Do garnka wlej syrop klonowy, dodaj mleko kokosowe i zagotuj – masa powinna gotować się mocno, aż na powierzchni będą pojawiać się „bąbelki”. Gotuj około 10 minut aż masa zrobi się gęsta. Dodaj łyżkę masła orzechowego i szczyptę soli. Wymieszaj.

Wyjmuj ciasto z zamrażarki i polej je warstwą karmelu. Posyp resztą orzeszków i wstaw do zamrażarki na 10 minut.

W międzyczasie rozpuść czekoladę z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego.

Wyjmuj blaszkę z zamrażarki, polej czekoladą i wstaw ponownie do zamrażarki na 10 minut.

Gotowe batony można przechowywać w lodówce zawinięte w papier do pieczenia nawet do 3 tygodni.

1 porcja zawiera 230 zdrowych kalorii.