Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Kurkuma, czyli „królowa przypraw 2017 roku”, powraca w kolejnej nowej odsłonie. Wcześniej kojarzona jako składnik wytrawnych dań, dziś pojawia się w mniej oczywistym wydaniu – jako dodatek do słodkich ciast, lodów, puddingów i ciasteczek.
Więcej o zaletach kurkumy przeczytasz TUTAJ
Tym razem chciałam Ci zaprezentować przepis na przepyszne muffinki ananasowe z kurkumą. Są bezglutenowe, idealne dla wegan, nie zawierają przetworzonego cukru, ani szkodliwych tłuszczów. Możesz je będąc w Klubie Kasi. Tropikalny smak babeczek podkreśla połączenie ananasa i kokosa, a ciasto jest puszyste i smakuje wyśmienicie w połączeniu z bitą śmietaną kokosową.
PRZEPIS NA MUFFINKI ANANASOWE Z KURKUMĄ
Składniki (6 muffinek):
1 szklanka pokrojonego świeżego ananasa
8 daktyli
1/2 szklanki kokosowego mleka
1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
Bita śmietana kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (wcześniej schłodzonego)
1-2 łyżki dowolnej organicznej substancji słodzącej (ksylitol, stewia, erytrytol)
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W naczyniu blendera zmiksuj kawałki ananasa, daktyle oraz mleko kokosowe. Miksturę połącz z mąką owsianą, proszkiem do pieczenia i kurkumą, a następnie ponownie wszystko zmiksuj. Ciasto przelej do foremek na muffinki (wcześniej nasmarowanych niewielką warstwą tłuszczu) – masa powinna wypełniać 3/4 foremki. Piecz babeczki ananasowe przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W celu zrobienia nadzienia, ubij mleko kokosowe i cukier, tak aby powstała gładka i zwarta konsystencja. Wierzch babeczek posmaruj kokosową bitą śmietaną, a następnie posyp go wiórkami kokosowymi.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Feasting on Fruit