Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Są słodkie, soczyste i smaczne, a do tego mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok, a kiedy wreszcie pojawiają się w sklepach i na straganach, moglibyśmy jeść je codziennie. Nadszedł czerwiec, dlatego sezon na truskawki możemy uznać za rozpoczęty.
Nie ma nic lepszego niż kojarzące się z latem, przepyszne ciasto z truskawkami. Dlatego też postanowiłam zaprezentować Wam trzy przepisy na truskawkowe desery. Wśród nich znajdziecie m.in. pomysły na tarty oraz ciasto z truskawkami i kruszonką.
OTO 3 POMYSŁY NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI:
TARTA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Truskawkowe nadzienie:
500 g truskawek (pokrojonych)
1 szklanka niesłodzonego soku jabłkowego
2 łyżki soku z buraka
1/4 szklanki cukru kokosowego (lub innej zdrowej substancji słodzącej)
1 łyżeczka agaru
Ciasto:
3/4 szklanki migdałów
1 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków owsianych
ubita śmietanka kokosowa (do dodania na wierzch)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj formę na tartę olejem kokosowym. Zblenduj migdały, a następnie dodaj do nich oleju kokosowego, syropu klonowego, soli, mąki owsianej i zmiksuj wszystko na ciasto. Na koniec dodaj płatki owsiane i ponownie zmiksuj. Kiedy ciasto będzie już kleiste i zwarte, przenieś je do formy i równomiernie je rozprowadź, dociskając je również do ścianek formy. Spód ponakłuwaj widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się w piekarniku. Następnie piecz spód przez około 10-12 minut, do momentu, kiedy zyska złocisty kolor. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, odstaw je na bok i i zacznij przygotowywanie nadzienia. W tym celu pomieszaj ze sobą sok jabłkowy i buraczany, a następnie podgrzej miksturę w małym garnku. Dodaj cukier, agar agar i doprowadź do wrzenia. Roztwór gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas go mieszając. Następnie odstaw go do ostygnięcia na 5-10 minut.
Kawałki truskawek rozłóż na upieczonym spodzie, a następnie rozlej nadzienie z soku i agaru. Nadzienie powinno przestygnąć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Po tym czasie możesz włożyć tartę do lodówki. Tartę podawaj schłodzoną, z dodatkiem ubitej śmietanki kokosowej.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Making Thyme for Health
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na 10 porcji):
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki migdałowej
1 szklanka mąki owsianej
1 mały banan
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie truskawkowe:
3 szklanki pokrojonych truskawek
1/3 szklanki syropu klonowego
2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
5 łyżeczek nasion chia
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wykonanie:
Do garnka włóż wszystkie składniki potrzebne do truskawkowego nadzienia, doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie gotuj miksturę na małym ogniu przez około 5-10 minut, okazjonalnie ją mieszając. W dużej misce połącz ze sobą składniki na ciasto, możesz ugniatać je ręcznie lub za pomocą robota. 2/3 ciasta przenieś na posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia (rozmiar 28×18 cm). Na spód rozlej nadzienie truskawkowe, a następnie posyp wszystko pozostałą częścią mieszanki na ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez około 20-25 minut.
Przepis pochodzi z bloga Ela Vegan
TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM Z NERKOWCÓW
Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych migdałów
1 szklanka orzechów pekan lub włoskich
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka daktyli
Na krem:
1 i 1/2 szklanki nerkowców
1 dojrzały banan
1 i 1/2 szklanki truskawek
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
Na wierzch:
szklanka truskawek
Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzuć orzechy pekan (lub włoskie) i migdały, a następnie zblenduj wszystko na „orzechową mąkę”. Następnie dodaj olej kokosowy, daktyle i ponownie zblenduj. Po 3-4 minutach powinieneś otrzymać kleiste i zwarte ciasto. Następnie rozprowadź ciasto na spód, na posmarowanej tłuszczem formie na tartę. Piecz spód przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Kiedy już ciasto będzie złociste, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W naczyniu blendera umieść truskawki, banana, nerkowce, syrop klonowy oraz olej kokosowy i zmiksuj wszystko na gładką i kremową masę (miksuj przez około 5 minut). Kiedy spód ostygnie, rozlej na niego truskawkowy krem, wstaw tartę do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Deliciously Ella