Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalającnych tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Gwiazdy kina i estrady, bohaterki okładek kolorowych magazynów i promotorki zdrowego odżywiania, które znacie z filmowych hitów i teledysków. W ich przypadku piękny wygląd i szczupła sylwetka to bynajmniej nie magia Photoshopa, tylko efekty zdrowego trybu życia. Te gwiazdy na co dzień starają się dbać o swoją dietę, o której regularnie opowiadają w licznych wywiadach.
Poznajcie przepisy na zdrowe i pyszne sałatki, które są stałym elementem jadłospisu takich znanych osobowości jak aktorki Natalie Portman, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston czy piosenkarka Beyonce.
ULUBIONE SAŁATKI GWIAZD
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ OD NATALIE PORTMAN
Hollywoodzka aktorka znana z takich filmów jak m.in. „Leon Zawodowiec”, „Bliżej”, serii „Gwiezdne wojny” czy „Czarny łabędź” od lat zachwyca urodą i filigranową sylwetką. 35-letnia Natalie Portman, gwiazda dużego ekranu, a prywatnie mama dwójki dzieci, od lat jest zdeklarowaną wegetarianką. Jej szczupła sylwetka to wcale nie efekt głodówek. Jak podkreśla w wielu wywiadach, ćwiczenia fizyczne i picie dużej ilości wody to jej podstawowa rutyna. „Lubię sprawiać sobie małe przyjemności i nigdy nie doprowadziłabym siebie do punktu, w którym umieram z głodu i niszczę swój organizm. Jestem przeciwna takim metodom – kiedy jestem głodna, jem – muszę być tylko pewna, czy jest to zdrowe i smaczne” – powiedziała w rozmowie z pismem „Vogue”.
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
1/2 szklanki kukurydzy
1/4 ogórka
1/2 czerwonej cebuli
5 suszonych pomidorów
1 cytryna
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta ksylitolu
sól i pieprz
garść posiekanego koperku
garść kiełków rzodkiewki (lub innych kiełków)
Wykonanie:
Ugotuj komosę ryżową, a kiedy będzie już gotowa, pozostaw ją do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Posiekaj cebulę oraz obierz ogórek ze skórki i pokrój go na małe kawałki. Ziarenka kukurydzy blanszuj przez kilka minut, a suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. W oddzielnej misce zmieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz koperek. Z lodówki wyciągnij komosę ryżową i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie produkty. Wlej do sałatki 2/3 przygotowanego dressingu (resztę zachować do polania na wierzch) oraz posyp wszystko kiełkami.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I WARZYWAMI OD GWYNETH PALTROW
Gwyneth Paltrow ma 44 lata i wciąż zachwyca doskonałą sylwetką i piękną skórą. Hollywoodzka gwiazda znana jest nie tylko z bogatego filmowego dorobku, ale również z promowania zdrowego trybu życia. Swoimi poradami i przepisami dzieli się z fanami na założonym przez siebie portalu Goop. Aktorka jest również autorką książki kucharskiej pt. „Córeczka tatusia”, w której proponuje mnóstwo kulinarnych przepisów swojego autorstwa. Poniżej znajdziecie jeden z nich.
Składniki (na 8 porcji):
2 duże buraki
2 kolby kukurydzy
3 kabaczki
1 pęczek cebulki szczypiorkowej (tylko biała część)
2 filety z łososia (około 175g)
oliwa z oliwek
sól
2 główki sałaty
4 łyżki świeżej bazylii
225g pomidorków cherry
15 g liści kolendry
125 ml limonkowego sosu vinaigrette przepisu Gwyneth Paltrow (2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z limonki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz)
1 limonka (do serwowania oddzielnie)
Wykonanie:
Ugotuj buraki, a kiedy zrobią się miękkie i nie będą już gorące, obierz je ze skórki i pokrój na średniej wielkości kostkę. Rozgrzej grill do średniej temperatury. Natrzyj kabaczki, kukurydzę, cebulkę i łososia niewielką ilością oliwy i delikatnie posyp solą. Grilluj warzywa i rybę do momentu, kiedy wszystko się zarumieni i będzie miękkie (powinno Ci to zając około 20 minut). Pokrój na plasterki kabaczki i cebulki, wyłuskaj ziarenka kukurydzy i podziel łososia na małe kawałki. Duże naczynie na sałatkę wyłóż sałatą, a następnie połóż na niej grillowane warzywa i rybę, posyp ziołami i polej przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette (z przepisu powyżej). Do sałatki podawaj oddzielnie pokrojoną na ćwiartki limonkę.
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ OD JENNIFER ANISTON
Aktorka znana przede wszystkim z serialu „Przyjaciele” regularnie pojawia się w rankingach najatrakcyjniejszych gwiazd. Jak 47-letniej gwieździe udaje się zachować piękny wygląd i szczupłą sylwetkę? Bez zaskoczenia jej metodą jest zdrowy styl życia. „Musimy być bardzo świadomi tego, czym karmimy swoje ciało, jak śpimy, w jaki sposób jemy i jak dbamy o siebie” – powiedziała w rozmowie z magazynem „People”.
Poniżej znajdziecie przepis na jedną z ulubionych sałatek Jennifer Aniston. Jej podstawą jest komosa ryżowa, która często jest polecana osobom na diecie bezglutenowej.
Składniki (na 2 porcje):
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
1 pęczek świeżej natki pietruszki
4 świeże ogórki
2 średniej wielkości pomidory
1 dojrzałe awokado
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotuj komosę ryżową, a kiedy będzie już gotowa, przełóż ją do średniej wielkości miski i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj do kaszy poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i awokado. Dodaj do wszystkiego oliwy z oliwek, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
SAŁATKA Z JARMUŻEM OD BEYONCE
Amerykańska piosenkarka na co dzień nie jest weganką, jednak jakiś czas temu postanowiła wykluczyć ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Gwieździe zależało na zrzuceniu zbędnych kilogramów po pierwszej ciąży, dlatego zdecydowała się przejść na 22-dniową wegańską dietę. Na efekty nie trzeba było długo czekać – po wprowadzeniu nowych zasad, Beyonce dumnie prezentowała na ściankach swoją szczupłą sylwetkę. Hitem okazała się wówczas sałatka, której podstawą był jarmuż.
Poniższy przepis Beyonce nie jest z produktów łatwo dostępnych. Znalazły się w nim m.in. algi morskie, które można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz prasowane algi nori (używane do sushi, czasem można je znaleźć w polskich hipermarketach).
Składniki (na 4-6 porcji):
6 szklanek pokrojonego jarmużu
1 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
1 szklanka startej marchewki
1/2 szklanki alg morskich (sączonych w wodzie i opłukanych)
4 prasowane liście alg morskich (sushi nori pokrojone na małe kwadraty)
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (kolendra, bazylia, cebula szczypiorkowa)
1/2 szklanki podprażonych migdałów
Dressing:
1/2 szklanki pasty tahini
2/3 szklanki ziaren słonecznika (moczonych w wodzie przez 4-8 godzin)
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 szklanka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
3-5 ząbków czosnku
1/2 wiązki natki pietruszki
1 łyżka oleju sezamowego
Wykonanie:
W celu zrobienia czosnkowego dressingu tahini, zblenduj wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania (oprócz natki pietruszki i oleju sezamowego). Kiedy konsystencja sosu będzie już jednolita, dodaj natkę pietruszki i delikatnie zblenduj. Następnie upraż migdały (polej je łyżka oliwy z oliwek, delikatnie posól i włóż je do rozgrzanego na 180 ℃ piekarnika, na około 5-7 minut). W misce wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę (pokrojony jarmuż, ogórek, startą marchew, posiekane zioła oraz algi). Polej sałatkę połową szklanki dressingu tahini (resztę możesz podać w oddzielnej misce w trakcie serwowania przekąski gościom). Posyp sałatkę prażonymi migdałami, algami nori i pokrop ją dla smaku olejem sezamowym.