Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Sernik z nerkowców to prawdziwy rarytas w wegańskiej kuchni. Delikatny krem z orzeszków może być świetną alternatywą dla tradycyjnego twarogu i co więcej, można go zrobić na wiele różnych sposobów. Ostatnio prezentowałam Wam przepis na pyszny sernik z nerkowców, z dodatkiem słonego karmelu, który może być świetną inspiracją na zbliżające się wielkanocne święta. Tym razem przedstawiam Wam inną wersję takiego deseru, czyli mini serniczki o delikatnym cytrynowym smaku.
Składniki (na 16 porcji):
Spód:
1 szklanka daktyli bez pestek (około 22 sztuki)
1,5 szklanki płatków owsianych
szczypta soli morskiej
Nadzienie:
2 szklanki nerkowców (namoczone w wodzie przez około 4 godziny)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok wyciśnięty z 3 cytryn
1/4 szklanki mleka ryżowego lub migdałowego (60 ml)
niecała 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego(53 ml)
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Namocz daktyle w gorącej wodzie, a po 10 minutach odsącz z nich wodę (dzięki temu będzie łatwiej je zmielić). Zblenduj daktyle i płatki owsiane tak, żeby powstała z nich zbita i klejąca masa. Z papieru do pieczenia wytnij kółka, które będą pasowały do twoich foremek na babeczki, a kiedy będą już gotowe, podziel masę na małe kawałeczki i rozprowadź ją równomiernie na spód i boki (jeśli nie jesteś w stanie rozprowadzić jej równo placami, zadanie może ułatwić Ci mała szklanka). Kiedy już to zrobisz, wstaw foremki do lodówki. W międzyczasie odcedź z wody namoczone nerkowce i przełóż je do miski, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników na nadzienie i ponownie włącz mikser. Kiedy krem zrobi się zbity i gęsty, przelej go do foremek i ponownie wstaw do lodówki na około 6-8 godzin (po tym czasie, jeśli masa nie będzie wystarczająco twarda, możesz wstawić foremki do zamrażalnika na około godzinę). Wyciągnij z foremek schłodzone babeczki (podważ je nożem do masła wzdłuż krawędzi – powinny wyjść bez problemu). Na gotowe serniczki z nerkowców możesz nałożyć owoce lub bitą śmietanę z dobrze schłodzonego mleka kokosowego.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Minimalist Baker
Zobacz także: