Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Sernik z nerkowców to prawdziwy rarytas w wegańskiej kuchni. Delikatny krem z orzeszków może być świetną alternatywą dla tradycyjnego twarogu i co więcej, można go zrobić na wiele różnych sposobów. Ostatnio prezentowałam Wam przepis na pyszny sernik z nerkowców, z dodatkiem słonego karmelu, który może być świetną inspiracją na zbliżające się wielkanocne święta. Tym razem przedstawiam Wam inną wersję takiego deseru, czyli mini serniczki o delikatnym cytrynowym smaku.

Składniki (na 16 porcji):

Spód:

1 szklanka daktyli bez pestek (około 22 sztuki)

1,5 szklanki płatków owsianych

szczypta soli morskiej

Nadzienie:

2 szklanki nerkowców (namoczone w wodzie przez około 4 godziny)

łyżeczka ekstraktu waniliowego

sok wyciśnięty z 3 cytryn

1/4 szklanki  mleka ryżowego lub migdałowego (60 ml)

niecała 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego(53 ml)

1/2 szklanki syropu klonowego

1/4 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

Namocz daktyle w gorącej wodzie, a po 10 minutach odsącz z nich wodę (dzięki temu będzie łatwiej je zmielić). Zblenduj daktyle i płatki owsiane tak, żeby powstała z nich zbita i klejąca masa. Z papieru do pieczenia wytnij kółka, które będą pasowały do twoich foremek na babeczki, a kiedy będą już gotowe, podziel masę na małe kawałeczki i rozprowadź ją równomiernie na spód i boki (jeśli nie jesteś w stanie rozprowadzić jej równo placami, zadanie może ułatwić Ci mała szklanka). Kiedy już to zrobisz, wstaw foremki do lodówki. W międzyczasie odcedź z wody namoczone nerkowce i przełóż je do miski, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników na nadzienie i ponownie włącz mikser. Kiedy krem zrobi się zbity i gęsty, przelej go do foremek i ponownie wstaw do lodówki na około 6-8 godzin (po tym czasie, jeśli masa nie będzie wystarczająco twarda, możesz wstawić foremki do zamrażalnika na około godzinę). Wyciągnij z foremek schłodzone babeczki (podważ je nożem do masła wzdłuż krawędzi – powinny wyjść bez problemu). Na gotowe serniczki z nerkowców możesz nałożyć owoce lub bitą śmietanę z dobrze schłodzonego mleka kokosowego.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Minimalist Baker

Zobacz także: