Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Pieczenie, szynki, żurek, faszerowane jajka i mnóstwo słodkich wypieków – nie da się zaprzeczyć, że na wielkanocne święta większość rodzinnych stołów wygląda podobnie. A skoro już będziemy kosztować wielu świątecznych potraw, to może warto zrezygnować z gotowych produktów ze sklepu i przygotować coś dobrego i zdrowego w domu?
Poniższy przepis dotyczy pysznego warzywno-grzybowego pasztetu, który może być idealnym dodatkiem do kanapek. Jeśli nie próbowałeś jeszcze takiego przysmaku, to koniecznie przetestuj go na święta.
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 rzepa
6 goździków
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1 duży por (tylko biała część)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
170 g pieczarek (usunąć nóżki)
150 g orzechów włoskich
3 łyżki świeżo wyciskanego cytrynowego soku
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 łyżki mleka roślinnego (migdałowe lub ryżowe)
Wykonanie:
Umyj dokładnie rzepę i wetknij w nią goździki. Następnie włóż ją do dużego garnka, razem z soczewicą, zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem do momentu wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, zdejmij pokrywkę, zmniejsz płomień i gotuj wszystko przez około 30-35 minut. Kiedy soczewica będzie już miękka, zdejmij ją z palnika i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie, w dużym rondlu lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek oraz olej kokosowy, a następnie dodaj poszatkowany w plasterki por oraz posiekany czosnek i gotuj wszystko przez 5 minut (od czas do czasu mieszając warzywa). Dodaj suszone zioła i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj do garnka pokrojone pieczarki i duś wszystko na małym ogniu przez około 8 minut, do momentu, kiedy grzyby staną się miękkie. Po tym czasie pozostaw wszystko do ostygnięcia. Do robota kuchennego wrzuć orzechy włoskie, wlej sok z cytryny, sos sojowy, syrop klonowy, sól, pieprz czarny i cayenne, a następnie dorzuć do tego warzywa i grzyby. Miksuj wszystko do momentu, kiedy nie uzyskasz gładkiej masy, po czym dodaj do wszystkiego mleko roślinne. Gotowy pasztet przełóż do słoiczków, bądź innego naczynia, a następnie wstaw do lodówki i poczekaj aż ostygnie.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Lace and Coco
Zobacz także: