Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Takiego majonezu nie znajdziesz na sklepowych półkach. Nie zawiera szkodliwych konserwantów, ani niepotrzebnych dodatków. Dzięki temu, że nie jest przetworzony, a do jego wykonania potrzebujesz najprostszych składników, nie kojarzy się z niczym niezdrowym i tuczącym.

Oprócz standardowych produktów potrzebnych do wykonania majonezu, takich jak jajka, musztarda czy oliwa, w jego składzie znajdziesz ocet jabłkowy, który ma mnóstwo zdrowotnych zalet. Wśród nich można wymienić m.in. jego korzystne działanie na metabolizm i właściwości odchudzające. Poza tym ocet jabłkowy wspiera florę jelitową organizmu, poprawia stan skóry, wspomaga pracę serca, równoważy poziom cukru we krwi oraz ma właściwości antybakteryjne.

Poniższy przepis na dietetyczny majonez nie należy do skomplikowanych i możesz go modyfikować na wiele różnych sposobów. Żółtka jajek śmiało możesz zamienić na całe jajka – wówczas konsystencja Twojego majonezu będzie nieco rzadsza. Jeśli bardziej przypadł Ci do gustu drugi sposób, zamień 5 żółtek na 2 lub 3 jajka.

Oliwę z oliwek możesz zastąpić olejem z awokado. Wówczas Twój majonez będzie znacznie delikatniejszy w smaku. Z kolei jeśli preferujesz mniej wytrawną wersję domowego majonezu, dodaj do całej mikstury cukier kokosowy. Jeśli zaś jesteś entuzjastą pikantnych potraw, dobrym pomysłem będzie dodanie do majonezu ostrego sosu lub przyprawy chili.

Poznaj przepis na pyszny dietetyczny majonez.

DIETETYCZNY MAJONEZ Z OCTEM JABŁKOWYM

Składniki:

5 żółtek jajka

2 łyżki octu jabłkowego

4 łyżeczki musztardy Dijon

1/4-1/2 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

W naczyniu blendera umieść żółtka jajek, ocet jabłkowy oraz musztardy. Blenduj wszystko przez około 10 minut. W czasie blendowania powoli dolewaj oliwę z oliwek. Najpierw przelej 1/4 szklanki, a następnie zatrzymaj blender i sprawdź konsystencję majonezu. Jeśli uważasz, że jest za bardzo zwarty, rozrzedź go dodatkową 1/4 szklanki oliwy. Gotowy dietetyczny majonez domowej roboty możesz trzymać w lodówce przez około miesiąc.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Hacks

Zobacz także: