Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Ten wegański sernik z nerkowców jest idealną alternatywą dla tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Twaróg, używany do tego rodzaju wypieków, został zastąpiony pysznym kremem o delikatnej konsystencji, na który składają się m.in. wspomniane orzechy, migdały oraz cynamon.

Przepis na pyszne ciasto możesz dołączyć do swojego jadłospisu na zbliżającą się Wielkanoc. Sprawdź, krok po kroku, jak je zrobić.

Składniki:

Spód:

10 daktyli bez pestek

2 szklanki blanszowanych migdałów (około 300 g)

Składniki na solony karmel:

15 daktyli bez pestek

2 łyżki masła migdałowego

2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

2 łyżki mleka migdałowego

1/ 2 łyżeczki himalajskiej różowej soli

1/ 3 szklanki płatków migdałowych (na posypkę na wierzch)

Składniki na krem z nerkowców:

3 szklanki moczonych w wodzie nerkowców

1 szklanka mleka migdałowego

1/ 2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

3/ 4 szklanki syropu klonowego

1/ 4 szklanki masła migdałowego

nasionka z jednej laski wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Spód:

Rozgrzej piekarnik na 150 °C, rozłóż na formie do pieczenia blanszowane migdały i piecz przez okolo 20 minut, do momentu, kiedy nabiorą złocistego koloru. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie namocz daktyle we wrzątku, a po 5 minutach odsącz z nich wodę (dzięki temu będzie łatwiej je zmielić). Zblenduj daktyle i migdały tak, żeby powstała z nich zbita i klejąca masa. Odejmij z niej około ¼ szklanki i pozostaw na później, do ewentualnej dekoracji ciasta. Pozostałą masę rozłóż równomiernie palcami na formie wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła foremka o średnicy 23 cm lub kwadratowa o długości 20 cm).

Solony karmel:

Namocz daktyle w gorącej wodzie i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odsącz. Połącz daktyle z resztą składników na masę karmelową i zmiksuj wszystko w robocie kuchennym do momentu, kiedy nie uzyskasz gładkiego karmelu. Nadzienie rozsmaruj na wcześniej przygotowanym już spodzie (możesz do tego użyć silikonowej szpatułki), a następnie posyp wszystko płatkami migdałowymi I odstaw do lodówki, do czasu, kiedy nie przygotujesz kremu.

Migdałowo-cynamonowy krem z nerkowców:

Namoczone w wodzie nerkowce dobrze odcedź, a następnie umieść je w robocie kuchennym, bądź blenderze i miksuj je przez kilka minut. Czynność tę kontynuuj do momentu, kiedy usyskasz gładką pastę. Dorzuć pozostałe składniki i mieszaj wszystko na największych obrotach, tak, aby powstał gładki krem. Jeśli na kremie powstały bąbelki powietrza, delikatnie potrząśnij miską, żeby je usunąć. „Serową” masę rozlej na spód i pozostaw na 8 godzin w lodówce. Kiedy sernik będzie juz idealnie schłodzony, możesz go udekorować płatkami migdałów, bądź poprószyć go odłożoną wcześniej mieszanką daktyli i migdałów.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Cocoon Cooks

Zobacz także: