Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Mocno pikantne, delikatne i łagodne, a może w wersji z wędzonym łososiem? Farsz do ugotowanych na twardo jajek możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Nadziewane jajka są idealnym uzupełnieniem wielkanocnych potraw – a skoro zbliżają się święta, warto przedstawić kilka ciekawych przepisów.

JAJKA NA OSTRO Z AWOKADO

Słynne jajka na ostro, zwane również „diabelskimi jajkami”, doczekały się wielu ciekawych wersji. Jedną z nich jest m.in. pyszna kompozycja pikantnych przypraw z awokado.

Składniki:

6 ugotowanych na twardo jajek

1/2 awokado

1 łyżeczka majonezu (przepis na domowy majonez znajdziesz TUTAJ)

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżeczka sosu chili

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

papryka

Wykonanie:

Obierz ugotowane na twardo jajka i przekrój je na dwie połówki. Usuń z nich żółtka, a następnie wrzuć je do robota kuchennego. Do żółtek dodaj awokado, majonez, musztardę, sos chili, sól oraz pieprz, po czym zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Następnie otrzymany krem przełóż do rękawa dekoracyjnego i wyciśnij go na ugotowane wcześniej jajka, tak, żeby w miejscu żółtka powstały piękne zielone rozetki. Gotowe danie możesz posypać delikatnie papryką czerwoną.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Laurenda Marie

JAJKA Z MAJONEZEM, RZODKIEWKĄ I KOPERKIEM

Nadziewane jajka w wiosennej wersji, z dodatkiem koperku, rzodkiewki i zielonej cebulki, będą prezentować się doskonale na świątecznym stole. Zobacz, jak je przyrządzić.

Składniki:

5 ugotowanych na twardo jajek

3 łyżki majonezu

3 starte rzodkiewki

1,5 łyżki posiekanej zielonej cebulki

1,5 łyżki posiekanego koperku

pieprz

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka przekrój na połówki, usuń z nich żółtka, a następnie przenieś je do miski. Zmieszaj żółtka z majonezem, startą rzodkiewką oraz poszatkowaną zieloną cebulką i koperkiem, a potem dodaj do wszystkiego pieprz. Mieszanka gotowa.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Ilona’s Passion

NADZIEWANE JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Świetnym pomysłem może być również majonezowy farsz z dodatkiem łososia. Poniżej prosty przepis.

Składniki:

4 ugotowane na twardo jajka

1 łyżka majonezu

szczypta soli i pieprzu

kawałek wędzonego łososia

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka przekrój na połowę, wyciągnij z nich żółtko, przełóż je do miski i pomieszaj z majonezem, solą i pieprzem. Pokrój część łososia na małe kawałeczki i dodaj je do nadzienia.Kiedy wymieszasz wszystkie składniki, możesz położyć je na jajka, a następnie udekorować je nieco większym kawałkiem łososia. Zależnie od gustu, jajka możesz doprawić pieprzem, papryką lub ulubionymi ziołami.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Food I Make My Soldier

Zobacz także: