Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ratatuj, czyli warzywny gulasz, który można przygotować zarówno na obiad i kolację. Jest to bardzo pożywne i wartościowe danie. Zachwyca nie tylko smakiem, a także kolorami!

Warzywa, których używamy w tym daniu są źródłem niezbędnych witamin i bardzo korzystnie wpływają na zdrowie.

Po pierwsze mają bardzo mało kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się u osób dbających o linię ? Obecna w nich witamina C i A dba o naszą odporność i chroni przed działaniem szkodliwych substancji. Wpływa także korzystnie w przypadku wrzodów i skutecznie odkwasza organizm, a występujące w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Popularne: Oczyść organizm z niebezpiecznych toksyn, przywróć zdrowie i schudnij!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duża cukinia
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubata łyżka domowego pesto
  • 1/4 łyżeczki soli Himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Cukinię oraz bakłażany dokładnie umyj i pokrój w dość cienkie plasterki (nie obieraj ze skórki). Tę samą czynność wykonaj z cebulami oraz pomidorami.

Przygotuj sos. Zmieszaj passatę pomidorową z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, bazyliowym pesto i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź po naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia przełóż warzywa. Plasterki układaj na przemian, jeden przy drugim. Na sam koniec, całość polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut, aż warzywa będą miękkie.

 

ratatuj

ratatuj przepis

Smacznego!

Zobacz także:

Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Rekord to – 40 kg!

12 prostych i smacznych przepisów na śniadania z jajkami

Pyszne i chrupiące talarki z ziemniaków – przepis