Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Oto przepis na 3 składnikowe, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym
Popularne: Chcesz schudnąć, ale nie potrafisz odmówić sobie słodkich deserów? To wszystko można pogodzić!
Długo szukałam idealnego, szybkiego przepisu na ciastka z wykorzystaniem masła orzechowego. Większość z nich jest skomplikowana i pracochłonna… Po wielu próbach udało mi się przyrządzić ciasteczka takie, jakie chciałam 🙂
Bez czekoladowej polewy, do ich przyrządzenia wystarczą tylko 3 składniki! Proste, prawda? 🙂 Nic, tylko zabierać się za pieczenie! Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak wiórki kokosowe, orzechy czy nawet owoce.
Masło orzechowe jest idealnym składnikiem, którego spożywanie chroni serce i zwalcza infekcje. Pamiętaj, wybieraj masło orzechowe bez dodatkowych składników! Znajdziesz je z pewnością w sklepie ze zdrową żywnością lub zamówisz przez internet.
Koniecznie dajcie znać, czy smakowały i czy zapiszą się one w Twojej książce kucharskiej na dłużej 🙂
Składniki na ciastka
- 1 szklanka masła orzechowego (100% orzechów)
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 1 wiejskie jajko
Składniki na polewę
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
Popularne: Poznaj przepisy na słodkie muffinki czekoladowe, lody kokosowe i krówki
Wykonanie
Dokładnie wymieszaj masło orzechowe wraz z cukrem i jajkiem. Z masy uformuj małe ciasteczka i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut. W małej misce wymieszaj kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Kiedy ciasteczka wystygną, zanurz połowę w przygotowanej polewie. Odłóż lub włóż do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie będą gotowe do spożycia 🙂
SMACZNEGO! 🙂
Zobacz także inne moje przepisy