Dowiedz się dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa i wypieków zaiwerających mąkę pszenną, poznaj Gryczane Pyszności
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że awokado jest owocem, ale jeszcze mniej osób wie o tym jakie ma dobroczynne właściwości!
Awokado to owoc, który dietetycy dosłownie uwielbiają. Niezależnie od nurtu dietetyki, którego są zwolennikiem. Wynika to z faktu, że zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasyscone, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, oraz potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Dlatego awokado powinno się znajdować na naszym stole właściwie na co dzień.
Warto również zauważyć, że awokado wspiera odchudzanie, pomaga walczyć z rakiem, działa osłonowo na serce oraz wspomaga nasz układ odpornościowy. Innymi słowy nie trzeba się zastanawiać nad tym czy jeść awokado, raczej nad tym jak je przyrządzić.
Zobacz także: Wypieki, które przyspieszą Twój metabolizm i pomogą skutecznie schudnąć!
Z tego względu przygotowałam dla was 8 przepisów na pysznie przyrządzone awokado!
1.Sałatka z awokado z dodatkiem pieczonej marchewki
Składniki:
- 1 kilogram małych marchewek (ok.7,5cm długości i 1cm grubości)
- sól
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka kminku
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- ½ szkalnki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka zgniecionej czerwonej papryki
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- ¼ crème fraîche
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
- 2 szklanki kiełków
- awokado
Instrukcja:
1. Rozgrzej piekarnik do 230° C.
2. Umieść marchewki na patelni i zalej je zimną wodą. Dopraw solą, ustaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż marchewki będą miękkie, około 10 minut. Następnie zdejmij marchewki z patelni i i przenieś je do średniej wielkości miski.
3. Przetnij połowę pomarańczy i cytryny na pół. Wyciśnij po jednej połówce, a pozostałe połówki zostaw na później. Wymieszaj kminek, czosnek, tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, paprykę praz łyżkę soku z cytryny i pomarańczy, resztę soku zostaw na później. Zmieszaj wszystko w blenderze.
Otrzymaną marynatę dopraw dla smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj do marynaty pozostałe połówki owoców oraz wcześniej przygotowaną marchew. Wymieszaj wszystko. Umieść wszystko na blasze i piecz tak długo, aż marchew lekko się pomarszczy i będzie miała kilka brązowych plamek. Będzie to trwało około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól marchwi się schłodzić do temperatury pokojowej.
4. W międzyczasie wyciśnij sok z palonych połówek cytrusów i umieść je w małej misce. Dodaj resztę soku z pomarańczy oraz cytryny, 90 ml oliwy z oliwek, cukier. Dopraw wszystko solę i pieprzem wedle uznania.
5. Podziel plasterki marchewki i awokado na 4 talerzyki. Następnie umieść na nich sałatkę, dodaj 1 łyżkę creme fraich do każdej z nich. Posyp każdą porcję nasionami słonecznika oraz sezamu. Na koniec polej wszystko wcześniej otrzymanym sosem. Teraz pozostaje już tylko podać potrawę.
2. Sałatka z awokado, kurczakiem i Caprese
Składniki:
Marynata
- ¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe (30 ml), oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka soli
Sałatka:
- 4 filety z kurczaka (usunięta skóra, uda, bez kości)
- 5 filiżanek liści rzymskiej sałaty,
- 1 awokado, w plasterkach
- 1 szklanka pokrojonych wiśniowych lub winogronowych pomidorów,
- ½ szklanki kulek mini mozzarela,
- ¼ filiżanki pociętych liści bazylii,
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
1. Wymieszać ze sobą składniki marynaty, umieścić kurczaka w płytki naczyniu, wlać do niego 4 łyżki marynaty i wymieszać razem z ziołami wokół kurczaka. Należy zostawić pewną ilość nietkniętej marynaty na później.
2. Podgrzej około 1 łyżeczkę oleju w dużym garnku lub na patelni na średnim ogniu. Następnie wrzuć filety z kurczaka i podsmaż je tak, aby były złote i chrupiące. Gdy podsmażysz kurczaka odstaw go i pozwól mu trochę odpocząć.
3. Potnij kurczaka w paski, przygotuj sałatkę z sałatę, potnij awokado w plasterki, wymieszaj wszystko z pomidorami i mozarellą. Górę przyozdób bazylią, całość pokrop pozostałą częścią marynaty i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.
3. Frytki z batatów z sosem z awokado
Składniki:
Frytki:
- 3 duże bataty
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki soli różowej lub każdej innej nieoczyszczonej
Dip:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
- 2 duże ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
Instrukcja:
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć.
2. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów.
3. Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły.
4. W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera.
4. Smoothie z kapustą i awokado
Składniki:
- pół awokado
- 1 szklanka kapusty
- 1 małe jabłko
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Instrukcja:
Wszystkie składniki umieść w blenderze, a następnie za jego pomocą je zblenduj i gotowe!
5. Sałatka Cesar z awokado i kurczakiem
Składniki:
Sałatka:
- pół bochenka ciabatta (120g)
- 2 filety z całej piersi z kurczaka (około 500g)
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- szczypta soli
- 200g boczku w plasterkach,
- 2 jajka, gotowane, w plasterkach
- sałata
- 1 pokrojone awokado,
- ½ szklanki startego parmezanu
Sos:
- ⅔ kubka jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 filety z sardeli, drobno posiekane,
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki świeżo startego sera parmezan
- sól i pieprz do przyprawiania
Instrukcja:
1. Rozgrzej piekarnik, ułóż kromki chleba na tacy w piekarniku, skrop je oliwą i piecz w piekarniku tak długo, aż będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj kurczaka. Wetrzyj w wpierś z kurczaka czosnek w proszku, pietruszkę i sól. Rozgrzej olej na patelni, a następnie odpowiednio wysmaż kurczaka, tak aby był złoty. Zdejmij go z patelni i pozwól mu odpocząć na ciepłym talerzu. Następnie umieść na patelni paski boczku i smaż je tak, aby były złote i chrupiące. Podczas smażenia boczku ugotuj jajka. Pamiętaj o chlebie!
2. Wymieszaj jogurt, czosnek, olej, sok z cytryny i parmezan. Według własnego gustu dodaj sól i pieprz.
3. Wymieszaj sałatę z kurczakiem, paskami boczku oraz jajami, plastrami awokado, startym parmezanem i kawałkami chleba. Następnie dolej sosu i dobrze wymieszaj.
Zobacz też: Dowiedz się jak uniknąć cukrzycy i chorób serca!
6. Taco z indyka w sałacie z sosem limonkowym
Składniki:
Taco z indyka:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 600 gram chudego indyka mielonego
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
- 1 ½ łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki wędzona papryka
- 2 łyżeczki proszku chili ancho
- ½ łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sos limonkowy:
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki jogurtu grecki
- ¼ szklanki kolendry
- sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- ½ filiżanki pomidorów wiśniowych,
- 10-12 liści sałaty masłowej
- 2 łyżki świeżej kolendry
Instrukcja:
1. Wrzuć do blendera ząbek czosnku, jogurt grecki, kolendrę, sok z limonki, łyżeczką kminku oraz sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu odłóż całość na bok.
2. Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, dodaj czerwoną cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
3. Dodaj chudego, zmielonego indyka. Smaż przez około 7-10 minut.
4. Dodaj 1½ łyżki kminku, papryki chilli, mielonego cynamonu, soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko ze sobą.
5. Mieszankę z indykiem ułóż na sałacie masłowej z awokado, pomidorami koktajlowymi, świeżą kolendrą i polej kremem limonkowym.
Zobacz także: Pyszności bez pszenicy, dzięki którym pozbędziesz się problemów z nadwagą!
7. Kurczak z limonką, kolendrą i sosem salsa z awokado
Składniki:
Kurczak z limonką:
- 600gram piersi kurczaka bez kości
- ¼ szklanki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki świeżej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki soli
Salsa z awokado:
- 4 awokado, pokrojone w kostkę
- ½ szklanki świeżej kolendry, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki soku z limonki
- ½ łyżki czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki papryki czerwone płatki
- 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
- sól dla smaku
Instrukcja:
1. Do małej liski wlać ¼ soku z limonki, oliwy z oliwek, ¼ szklanki świeżej kolendry, mielony kminek oraz ¼ łyżeczki soli. Następnie wszystko wymieszać.
2. Dodać kurczaka i marynatę do zamykanej torby foliowej. Marynować przez około 15 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do średnio-wysokiej temperatury (ok. 180-200 stopni), umieścić kurczaka w grillu i opiekać około 4-6 minut z każdej strony, tak długo aż nie przestanie być różowy. Następnie wyjąć i odstawić.
4. Teraz zrób salsę z awokado. Do awokado w misce dodaj: ½ szklanki świeżej kolendry, 3 łyżki soku z limonki, czerwony ocet winny, czerwony pieprz, ząbek czosnku i sól.
5. Polej kurczaka salsą z awokado i gotowe!
Zobacz także: Dowiedz się więcej o wypiekach bez szkodliwego glutenu!
8. Połówki awokado z sosem kremowo-kolendrowym
Składniki:
- 500 gram piersi z kurczaka
- 4 średniej wielkości awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Bulion z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- ½ łyżeczka kminku
- ½ łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- 4 limonki
Instrukcja:
1. Usmaż 4 ząbki czosnku z około 1 łyżką oliwy z oliwek na średnim ogniu.
2. Kiedy czosnek zbrązowieje zdejmij patelnię z ognia.
3. Dosól kurczaka szczyptą soli.
4. Podsmaż go na patelni.
5. Po tym jak się zarumieni podduś go przez około 20 minut.
6. Następnie ściągnij piersi z kurczaka z patelni i włóż je do miski. Rozdziel je na małe kawałki za pomocą widelca lub miksera.
7. Rozgrzej piekarnik do około 180 Celcjusza.
8. Dodaj kminek, chili w proszku, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz do rozdrobnionego kurczaka. Wymieszaj je ze sobą.
9. Przepołów 4 awokado . Ułóż je na pergaminie lub na aluminiowej blasze.
10. Na każdą połówkę awokado nałóż trochę kurczaka i piecz go przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni.
11. Żeby zrobić sos wymieszaj puszkę pełnotłustego mleka kokosowego z sokiem z limonki i kolendry.
12. Kiedy awokado w piekarniku będzie już gotowe wyciągnij je i skrop sosem śmietanowym.
Popularne: Zobacz dlaczego pszenica Cię zabija, nawet ta „pełnoziarnista”!
To już wszystkie przepisy jakie dla was dzisiaj przygotowałam. Mam nadzieję, że będą wam smakowały, koniecznie podzielcie się wrażeniami!