Dowiedz się dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa i wypieków zaiwerających mąkę pszenną, poznaj  Gryczane Pyszności

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że awokado jest owocem, ale jeszcze mniej osób wie o tym jakie ma dobroczynne właściwości!

Awokado to owoc, który dietetycy dosłownie uwielbiają. Niezależnie od nurtu dietetyki, którego są zwolennikiem. Wynika to z faktu, że zawiera  kwasy tłuszczowe jednonienasyscone, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, oraz potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Dlatego awokado powinno się znajdować na naszym stole właściwie na co dzień.

Warto również zauważyć, że awokado wspiera odchudzanie, pomaga walczyć z rakiem, działa osłonowo na serce oraz wspomaga nasz układ odpornościowy. Innymi słowy nie trzeba się zastanawiać nad tym czy jeść awokado, raczej nad tym jak je przyrządzić.

Zobacz także: Wypieki, które przyspieszą Twój metabolizm i pomogą skutecznie schudnąć!

Z tego względu przygotowałam dla was 8 przepisów na pysznie przyrządzone awokado!

1.Sałatka z awokado z dodatkiem pieczonej marchewki

Sałatka z awokado z dodatkiem pieczonej marchewki

Składniki:

  • 1 kilogram małych marchewek (ok.7,5cm długości i 1cm grubości)
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • ½ szkalnki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka zgniecionej czerwonej papryki
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ crème fraîche
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • 2 szklanki kiełków
  • awokado

Instrukcja:

1. Rozgrzej piekarnik do 230° C.

2. Umieść marchewki na patelni i zalej je zimną wodą. Dopraw solą, ustaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż marchewki będą miękkie, około 10 minut. Następnie zdejmij marchewki z patelni i i przenieś je do średniej wielkości miski.

3. Przetnij połowę pomarańczy i cytryny na pół. Wyciśnij po jednej połówce, a pozostałe połówki zostaw na później. Wymieszaj kminek, czosnek, tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, paprykę praz łyżkę soku z cytryny i pomarańczy, resztę soku zostaw na później. Zmieszaj wszystko w blenderze.

Otrzymaną marynatę dopraw dla smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj do marynaty pozostałe połówki owoców oraz wcześniej przygotowaną marchew. Wymieszaj wszystko. Umieść wszystko na blasze i piecz tak długo, aż marchew lekko się pomarszczy i będzie miała kilka brązowych plamek. Będzie to trwało około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól marchwi się schłodzić do temperatury pokojowej.

4. W międzyczasie wyciśnij sok z palonych połówek cytrusów i umieść je w małej misce. Dodaj resztę soku z pomarańczy oraz cytryny, 90 ml oliwy z oliwek, cukier. Dopraw wszystko solę i pieprzem wedle uznania.

5. Podziel plasterki marchewki i awokado na 4 talerzyki. Następnie umieść na nich sałatkę, dodaj 1 łyżkę creme fraich do każdej z nich. Posyp każdą porcję nasionami słonecznika oraz sezamu. Na koniec polej wszystko wcześniej otrzymanym sosem. Teraz pozostaje już tylko podać potrawę.

2. Sałatka z awokado, kurczakiem i Caprese

Składniki:

Marynata

  • ¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe (30 ml), oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Sałatka:

  • 4 filety z kurczaka (usunięta skóra, uda, bez kości)
  • 5 filiżanek liści rzymskiej sałaty,
  • 1 awokado, w plasterkach
  • 1 szklanka pokrojonych wiśniowych lub winogronowych pomidorów,
  • ½ szklanki kulek mini mozzarela,
  • ¼ filiżanki pociętych liści bazylii,
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja:

1. Wymieszać ze sobą składniki marynaty, umieścić kurczaka w płytki naczyniu, wlać do niego 4 łyżki marynaty i wymieszać razem z ziołami wokół kurczaka. Należy zostawić pewną ilość nietkniętej marynaty na później.

2. Podgrzej około 1 łyżeczkę oleju w dużym garnku lub na patelni na średnim ogniu. Następnie wrzuć filety z kurczaka i podsmaż je tak, aby były złote i chrupiące. Gdy podsmażysz kurczaka odstaw go i pozwól mu trochę odpocząć.

3. Potnij kurczaka w paski, przygotuj sałatkę z sałatę, potnij awokado w plasterki, wymieszaj wszystko z pomidorami i mozarellą. Górę przyozdób bazylią, całość pokrop pozostałą częścią marynaty i wedle uznania dopraw solą i pieprzem.

3. Frytki z batatów z sosem z awokado

Składniki:

Frytki:

  • 3 duże bataty
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki soli różowej lub każdej innej nieoczyszczonej

Dip:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki

Instrukcja:

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć.

2. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów.

3. Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły.

4. W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera.

4. Smoothie z kapustą i awokado

Składniki:

  • pół awokado
  • 1 szklanka kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Instrukcja:

Wszystkie składniki umieść w blenderze, a następnie za jego pomocą je zblenduj i gotowe!

5. Sałatka Cesar z awokado i kurczakiem

Składniki:

Sałatka:

  • pół bochenka ciabatta (120g)
  • 2 filety z całej piersi z kurczaka (około 500g)
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • szczypta soli
  • 200g boczku w plasterkach,
  • 2 jajka, gotowane, w plasterkach
  • sałata
  • 1 pokrojone awokado,
  • ½ szklanki startego parmezanu

Sos:

  • ⅔ kubka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 filety z sardeli, drobno posiekane,
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki świeżo startego sera parmezan
  • sól i pieprz do przyprawiania

Instrukcja:

1. Rozgrzej piekarnik, ułóż kromki chleba na tacy w piekarniku, skrop je oliwą i piecz w piekarniku tak długo, aż będą chrupiące. W międzyczasie przygotuj kurczaka. Wetrzyj w wpierś z kurczaka czosnek w proszku, pietruszkę i sól. Rozgrzej olej na patelni, a następnie odpowiednio wysmaż kurczaka, tak aby był złoty. Zdejmij go z patelni i pozwól mu odpocząć na ciepłym talerzu. Następnie umieść na patelni paski boczku i smaż je tak, aby były złote i chrupiące. Podczas smażenia boczku ugotuj jajka. Pamiętaj o chlebie!

2. Wymieszaj jogurt, czosnek, olej, sok z cytryny i parmezan. Według własnego gustu dodaj sól i pieprz.

3. Wymieszaj sałatę z kurczakiem, paskami boczku oraz jajami, plastrami awokado, startym parmezanem i kawałkami chleba. Następnie dolej sosu i dobrze wymieszaj.

Zobacz też: Dowiedz się jak uniknąć cukrzycy i chorób serca!

6. Taco z indyka w sałacie z sosem limonkowym

Składniki:

Taco z indyka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 600 gram chudego indyka mielonego
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
  • 1 ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki wędzona papryka
  • 2 łyżeczki proszku chili ancho
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sos limonkowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki  jogurtu grecki
  • ¼ szklanki kolendry
  • sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ filiżanki pomidorów wiśniowych,
  • 10-12 liści sałaty masłowej
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Instrukcja:

1. Wrzuć do blendera ząbek czosnku, jogurt grecki, kolendrę, sok z limonki, łyżeczką kminku oraz sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu odłóż całość na bok.

2.  Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, dodaj czerwoną cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.

3. Dodaj chudego, zmielonego indyka. Smaż przez około 7-10 minut.

4. Dodaj 1½ łyżki kminku, papryki chilli, mielonego cynamonu, soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko ze sobą.

5. Mieszankę z indykiem ułóż na sałacie masłowej z awokado, pomidorami koktajlowymi, świeżą kolendrą i polej kremem limonkowym.

Zobacz także: Pyszności bez pszenicy, dzięki którym pozbędziesz się problemów z nadwagą!

7. Kurczak z limonką, kolendrą i sosem salsa z awokado

Składniki:

Kurczak z limonką:

  • 600gram piersi kurczaka bez kości
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki soli

Salsa z awokado:

  • 4 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki świeżej kolendry, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki papryki czerwone płatki
  • 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
  • sól dla smaku

Instrukcja:

1. Do małej liski wlać ¼ soku z limonki, oliwy z oliwek, ¼ szklanki świeżej kolendry, mielony kminek oraz ¼ łyżeczki soli. Następnie wszystko wymieszać.

2. Dodać kurczaka i marynatę do zamykanej torby foliowej. Marynować przez około 15 minut.

3. Rozgrzać piekarnik do średnio-wysokiej temperatury (ok. 180-200 stopni), umieścić kurczaka w grillu i opiekać około 4-6 minut z każdej strony, tak długo aż nie przestanie być różowy. Następnie wyjąć i odstawić.

4. Teraz zrób salsę z awokado. Do awokado  w misce dodaj: ½ szklanki świeżej kolendry, 3 łyżki soku z limonki, czerwony ocet winny, czerwony pieprz, ząbek czosnku i sól.

5. Polej kurczaka salsą z awokado i gotowe!

Zobacz także: Dowiedz się więcej o wypiekach bez szkodliwego glutenu!

8. Połówki awokado z sosem kremowo-kolendrowym

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 4 średniej wielkości awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Bulion z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • ½ łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 4 limonki

Instrukcja:

1. Usmaż 4 ząbki czosnku z około 1 łyżką oliwy z oliwek na średnim ogniu.
2. Kiedy czosnek zbrązowieje zdejmij patelnię z ognia.
3. Dosól kurczaka szczyptą soli.
4. Podsmaż go na patelni.
5. Po tym jak się zarumieni podduś go przez około 20 minut.
6. Następnie ściągnij piersi z kurczaka z patelni i włóż je do miski. Rozdziel je na małe kawałki za pomocą widelca lub miksera.
7. Rozgrzej piekarnik do około 180 Celcjusza.
8. Dodaj kminek, chili w proszku, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz do rozdrobnionego kurczaka. Wymieszaj je ze sobą.
9. Przepołów 4 awokado . Ułóż je na pergaminie lub na aluminiowej blasze.
10. Na każdą połówkę awokado nałóż trochę kurczaka i piecz go przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni.
11.  Żeby zrobić sos wymieszaj puszkę pełnotłustego mleka kokosowego z sokiem z limonki i kolendry.
12. Kiedy awokado w piekarniku będzie już gotowe wyciągnij je i skrop sosem śmietanowym.

Popularne: Zobacz dlaczego pszenica Cię zabija, nawet ta „pełnoziarnista”!

To już wszystkie przepisy jakie dla was dzisiaj przygotowałam. Mam nadzieję, że będą wam smakowały, koniecznie podzielcie się wrażeniami!