Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego jeśli planujesz w swoim menu pyszny świąteczny żurek, to jest to ostatni dzwonek na zrobienie do niego domowego zakwasu. Metod na jego przygotowanie jest wiele. Poniżej poznasz trzy przepisy na zakwas z różnego rodzaju mąk, wśród których znalazły się również te bezglutenowe.
Zobacz, jak zrobić dobry zakwas.
BEZGLUTENOWY ZAKWAS GRYCZANY:
Składniki:
8 łyżek mąki gryczanej
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku lub lubczyku
1 kromka chleba bezglutenowego
Wykonanie:
Przekroić na pół ząbki czosnku. Do naczynia z kamionki wsypać mąkę gryczaną, zalać ją wodą, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kromkę bezglutenowego chleba, a następnie przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-5 dni (po trzech dniach należy sprawdzić, czy zakwas się udał). Kiedy zakwas będzie już gotowy, wyciągnąć z niego kromkę chleba.
BEZGLUTENOWY ZAKWAS RYŻOWY:
Składniki:
8 łyżek mąki ryżowej
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 łyżki soku z kapusty lub soku z kiszonych ogórków
Wykonanie:
Podobnie jak w przypadku zakwasu z mąki gryczanej, do wyparzonego słoja lub naczynia z kamionki wsypać wszystkie składniki, w tym dodać sok z kapusty kiszonej, a następnie dokładnie wymieszać i przykryć wszystko gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić zakwas w ciepłe miejsce na około 3-5 dni.
ZAKWAS ŻYTNI:
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej z otrębami
3-5 ząbków czosnku
1 litr przegotowanej i ciepłej wody
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba żytniego na zakwasie
Wykonanie:
Stosować się do wskazówek z podanych powyżej pomysłów.