Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Kurkuma ma mnóstwo zdrowotnych zalet, o których jeszcze kilka lat temu nie mówiło się głośno. Obecnie, ten charakterystyczny żółty proszek przedstawia się jako najmodniejszą przyprawę roku 2017.
Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Podkreśla się również, że jest ona pomocna przy różnego rodzaju żołądkowych dolegliwościach – wzdęciach, grypie żołądkowej czy wrzodach. Kurkuma skutecznie oczyszcza wątrobę z toksyn, reguluje poziom insuliny we krwi oraz dba o zdrowie serca (więcej o tej przyprawie możecie przeczytać TUTAJ).
Jako królowa żywieniowych trendów 2017 regularnie pojawia się w roli bohaterki wielu przepisów. Tym razem chciałam Wam zaprezentować kilka pomysłów na orzeźwiające desery z kurkumą, a mianowicie lody.
Która wersja przypadła Wam najbardziej do gustu – z mango, z bananem, a może z cieszącego się wielką popularnością „złotego mleka”?
3 POMYSŁY NA LODY Z KURKUMĄ
LODY BANANOWE Z KURKUMĄ
Składniki (na 2 porcje):
1 zmrożony dojrzały banan
1 puszka mleka kokosowego (lub kokosowej śmietanki)
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki w celu uzyskania gładkiej masy. Miksturę pozostaw w zamrażalniku na 30 minut, a następnie wyciągnij ją i ponownie zblenduj (tę czynność powtarzaj około 4 razy, co pół godziny). Gotową masę zostaw w zamrażalniku na około 4-6 godzin.
Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony My Healthy Living Coach
LODY Z MANGO I KURKUMĄ
Składniki:
3 szklanki zmrożonego mango
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka kurkumy
2 łyżeczki oleju kokosowego
wiórki kokosowe (do posypania na wierzch)
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki, a kiedy masa zrobi się gładka, przelej miksturę do naczynia i wstaw do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Po tym czasie lody powinny być już gotowe do spożycia. Deser możesz udekorować wiórkami kokosowymi.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Unbound Wellness
LODY ZE ZŁOTEGO MLEKA
Składniki (na 8 małych porcji):
puszka mleka kokosowego
200 g śmietanki kokosowej
1 szklanka orzechów nerkowca
3 łyżki orzechów pekan (lub orzechów włoskich)
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
Namocz w wodzie nerkowce na około 2 godziny. Następnie dokładnie je odsącz i wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami. Kiedy orzechy zmielą się na gładką masę, przelej miksturę do naczynia i pozostaw w zamrażalniku na całą noc. Do gotowych lodów możesz dodać jeszcze więcej orzechów na wierzch.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony The Hearty Soul
Zobacz także: