spadek wagi

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Nie mieścisz się w ulubioną sukienkę, czujesz się ociężała i nieatrakcyjna, a walka z nadprogramowymi kilogramami wydaje Ci się z góry skazana na porażkę. Odchudzanie kojarzy Ci się głównie z wyrzeczeniami, co ma znaczący wpływ na Twoje samopoczucie. Też przez to przeszłam i doskonale wiem, jakie to trudne.

Często spotykam się z pytaniami, jak skutecznie schudnąć. Nie raz słyszałam od swoich klientek, że próbowały już wszystkiego i żadna dieta nie przyniosła oczekiwanych efektów. Stosowały głodówki, drastycznie ograniczały kalorie, a waga ani drgnęła. Jedzenie, które zawsze kojarzyło im się z przyjemnością, stało się dla nich przekleństwem.

Otóż wiele osób nie wie o tym, że skuteczna dieta wcale nie polega na odmawianiu sobie wszystkiego. Grunt to wybierać właściwe produkty – takie, które zapewnią nam zdrowie i przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej. To może być zaskakujące dla wielu osób, ale wachlarz tych produktów jest naprawdę szeroki. I nie, nie są to produkty z etykietką „light”, czy „zero tłuszczu”. To pełnowartościowa żywność, która daje nieograniczone możliwości w komponowaniu posiłków.

Jeśli chcesz schudnąć i cieszyć się zdrowiem, nie walczyć z efektem jojo i na zawsze pożegnać się z nadwagą, to nie rezygnuj z tych produktów. Spraw, aby na zawsze zagościły w Twoim jadłospisie. Kluczem do szczupłej sylwetki jest zdrowy styl życia, dlatego koniecznie zapoznaj się z listą produktów o działaniu odchudzającym.

23 PRODUKTY, KTÓRE WPŁYWAJĄ NA SPADEK WAGI

1. AWOKADO

Z jednej strony ma najmniej cukru ze wszystkich owoców, z drugiej – zawiera najwięcej tłuszczu i ma sporo kalorii (w 100g aż 221 kcal). A jednak w tej grupie produktów znajduje się w ścisłej czołówce owoców sprzyjających chudnięciu. Dlaczego? Bo awokado składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz poprawiają metabolizm.

W badaniach opublikowanych przez Nutrition Journal, ludzie, którzy jedzą pół awokado dziennie, hamują swój apetyt nawet o 40 %. Warto również wiedzieć, że awokado w roli dodatku do sałatki pomaga ciału przyswoić od 3 do 5 razy więcej karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy należących do prekursorów witaminy A.

2. BATATY

Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki, są roślinami korzeniowymi, które w 20 % składają się ze skrobii. Nie każdy może jednak wiedzieć o tym, że są to idealne warzywa w diecie cukrzyków. Bataty zawierają naturalne cukry, które obniżają i stabilizują insulinooporność u chorych. Mają niski indeks glikemiczny i wpływają na regulację cukru we krwi. Są bogate w błonnik, dlatego poprawiają metabolizm, a poza tym zawierają potas, który reguluje poziom płynów i elektrolitów w organizmie.

Zobacz także: Kręcone frytki z batatów

3. CHUDA WOŁOWINA

Wołowina, w porównaniu do drobiu i wieprzowiny, nie cieszy się aż tak wielką popularnością wśród konsumentów. A szkoda, bo jest to bardzo zdrowe i sprzyjające odchudzaniu mięso. Już w 100 g wołowiny znajduje się 20 g przyswajalnego białka – przyspiesza ono spalanie tłuszczu, a jednocześnie hamuje uczucie głodu. W wołowinie zawarta jest również kreatyna, której zadaniem jest gromadzenie zapasów energii w mięśniach.

Kupując wołowinę, postaw na tę, która pochodzi z ekologicznych hodowli. Wówczas będziesz mieć pewność, że mięso jest zdrowe i nie ma w nim niepożądanych dodatkowych składników.

4. CYNAMON

Cynamon przyspiesza przemianę materii, wpływa na proces trawienia oraz działa na regulację nerek. Przez to, że spowalnia trawienie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Badania wykazały, że cynamon spożywany codziennie, w ilości 500 mg, przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu LDL i zwiększenia masy mięśniowej.

Tę aromatyczną przyprawę możesz dodawać do deserów, owsianki, a nawet porannej kawy.

spadek wagi

5. GRANAT

Jego lecznicze właściwości znane były już w czasach starożytnych. Granat jest bogaty w witaminę C, witaminę K, potas, żelazo i kwas foliowy. Owoc ten zawiera również sporo błonnika, który zwiększa uczucie sytości i zapobiega objadaniu się.

Zdrowe nasionka granatu możemy spożywać jako dodatek do warzywnych potraw, lekkich sałatek i słodkich deserów. W odchudzaniu pomocny jest również sok z granatów, jak również wyciąg z liści granatu, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach.

6. GREJPFRUT

Jeśli chcesz szybko spalić tłuszcz, to koniecznie sięgnij po grejpfruty. Te cytrusy stymulują produkcję cholecystokininy, która hamuje uczucie głodu. Zawierają również tzw. „ujemne kalorie”, co znaczy, że do jego strawienia używane jest znacznie więcej kalorii niż zawiera sam owoc. Dodatkowo, grejpfrut obniża poziom insuliny, co zapobiega magazynowaniu się tłuszczu w organizmie.

7. JABŁKA I GRUSZKI

Te dwa owoce zawierają mało kalorii, a jednocześnie mają w sobie mnóstwo błonnika, który wpływa na lepsze trawienie i daje uczucie sytości. W badaniu przeprowadzonym na 49 kobietach, w wieku od 30 do 50 lat, pacjentkom podawano 3 jabłka, 3 gruszki lub 3 ciasteczka owsiane, które miały dołączyć do diety, którą stosują na co dzień. Po 10 tygodniach, kobiety, które jadły jabłka lub gruszki, straciły na wadze, podczas gdy u grupy jedzącej ciastka waga ani drgnęła.

Pamiętaj jednak, że korzystne efekty zagwarantują Ci tylko całe owoce, a nie te w postaci owocowych soków. Produkty sklepowe są zazwyczaj dosładzane. Soki z gruszek i jabłek nie dostarczą nam również tyle samo błonnika co same owoce.

spadek wagi

8. JAJKA

Mają mnóstwo białka i kwasów omega-3 oraz mało węglowodanów, dlatego są najlepszym wyborem zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Przy spożywaniu jajek tylko niewielka ilość kalorii jest zamieniana w tłuszcz, a my na długo odczuwamy sytość. Po zdrowym posiłku z jajek znacznie rzadziej będziecie sięgać po kuszące przekąski.

9. KAWA

Kawa dodaje energii, a zawarta w niej kofeina jest naturalną substancją, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie poprzez takie właściwości picie kawy może zwiększyć tempo spalania kalorii. Warto jednak pamiętać, że kilogramów pozbędziemy się jedynie wtedy, kiedy zrezygnujemy z dodawania do niej cukru lub mleka.

Zobacz także: Przepis na kawę spalającą tłuszcz

10. ŁOSOŚ

Łosoś jest rybą bogatą w cenne kwasy omega-3 (4,023 mg omega-3 na 178 g łososia). Te nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zredukowania stanów zapalnych w organizmie oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Jak wiadomo, kiedy nasz układ trawienny funkcjonuje prawidłowo, zmniejsza się ryzyko otyłości i różnego rodzaju dolegliwości pokarmowych.

Badania wykazują, że białko i aminokwasy zawarte w łososiu, wpływają na poziom insuliny i hamują stany zapalne przewodu pokarmowego. Z kolei znajdujący się w nim jod poprawia funkcjonowanie tarczycy, co ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu.

Oczywiście, pamiętajcie, aby kupować dzikiego łososia – tylko taki posiada tyle zdrowotnych zalet.

11. NASIONA CHIA

Zawierają mnóstwo błonnika. Mają 8 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś, 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 2 razy więcej potasu niż banan oraz 5 razy więcej wapnia niż mleko. Oprócz tego, że mają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, działają korzystnie na naszą sylwetkę.

Pamiętaj, że decydując się na włączenie do diety nasionek chia, nie przekraczaj dziennej dawki 15 g, czyli około 3 łyżeczek. Większa ilość, zamiast pomóc, tylko Ci zaszkodzi.

Zobacz także: Przepisy z chia. 7 pomysłów na pyszne dania

12. OCET JABŁKOWY

Ocet jabłkowy reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową, wzmacnia system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych, przyspiesza metabolizm i zmniejsza ryzyko miażdżycy.  Ma wiele cennych zastosowań, a jednym z nich jest właśnie wspieranie odchudzania. Wszystko dzięki właściwościom oczyszczającym, które pomagają nam pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.

13. OLEJ KOKOSOWY

Ten pozyskiwany z orzechów palmy kokosowej olej jest jednym z produktów, które poleca się w dietach odchudzających. Jest tłuszczem, który łatwo się trawi, przez co nie odkłada się w tkance tłuszczowej, a poza tym oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt.

choroby serca

14. ORZECHY

Są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz błonnika. To właśnie przez bogactwo tych składników odżywczych stanowią doskonałe uzupełnienie jadłospisu osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.

Każdy rodzaj orzechów niesie za sobą różne zdrowotne korzyści. Np. orzechy brazylijskie są najlepszym źródłem selenu – pierwiastka, który wspomaga pracę tarczycy, chroni przed nowotworami i zapobiega tworzeniu się zatorów. Z kolei najwięcej magnezu mają migdały, które są również niezbędnym składnikiem przy odchudzaniu.

Badanie przeprowadzone na 65 dorosłych pacjentach z nadwagą (70 % z nich miało cukrzycę typu 2) wykazało, że migdały są bardzo pomocne w zrzuceniu wagi. Podawano im 85 g migdałów dziennie, jako dodatek do opierającej się na płynach diety 1000 kcal. Okazało się, że w tej grupie spadek wagi był o 7 % większy niż u osób z grupy, która zamiast migdałów spożywała węglowodany złożone.

15. OWOCE JAGODOWE

Maliny, truskawki, borówki, jagody, jeżyny oraz poziomki – letni sezon właśnie należy do nich! Tym bardziej warto korzystać, ile się da z odchudzających właściwości owoców jagodowych. Swoją barwę – od czerwonej po niemal czarną – zawdzięczają flawonoidom, czyli silnym przeciwutleniaczom o działaniu antyrakowym.

Owoce jagodowe mają mnóstwo witamin i minerałów. W porównaniu do innych owoców zawierają również mało kalorii. Na przykład 100 g jagód ma 45 kcal, truskawek – 28 kcal, a poziomek – 33 kcal.

Więcej na temat cudownych właściwości owoców jagodowych przeczytasz TUTAJ>>> Dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce?

16. PAPRYKA CHILLI

Już po jednym gryzie papryczki chilli zaczyna Ci się robić gorąco i palić Cię w ustach. To samo dzieje się z Twoją tkanką tłuszczową, którą spalasz znacznie szybciej – właśnie po zjedzeniu tego ostrego warzywa. Ten efekt wywołuje kapsaicyna, substancja, która działa przeciwzapalnie i zwiększa termogenezę. Wówczas usprawnieniu ulega proces spalania tłuszczu.

17. PIERŚ KURCZAKA

Pierś z kurczaka stanowi jedno z najlepszych źródeł białka. Już 85 g tego mięsa dostarczy Ci 22 g przyswajalnego białka i tylko 2 g tłuszczów nasyconych. To właśnie z tego względu kurczak to doskonały pomysł w diecie osób starających się zgubić wagę.

Pamiętaj jednak, że mięso mięsu nierówne. Kupując drób, wybieraj ten ekologiczny – wówczas nie będzie on naszprycowany chemią. Jeżeli chcesz się odchudzić, to koniecznie usuwaj z kurczaka skórę.

strączki spadek wagi

18. STRĄCZKI

Rośliny strączkowe, dzięki sporej zawartości białka i błonnika, są doskonałym pomysłem przy odchudzaniu. Wspomniane składniki odżywcze, w przeciwieństwie do cukru, znacznie wolniej przechodzą przez nasz przewód pokarmowy, przez co znacznie dłużej czujemy sytość. To wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi, co zapobiega hipoglikemii lub hiperglikemii.

Warto wiedzieć, że spożywanie fasoli zwiększa produkcję cholecystokininy, hormonu polipeptydowego, który jest supresantem apetytu.

19. WARZYWA KRZYŻOWE

Do grupy warzyw krzyżowych zalicza się rukolę, brokuły, kalafior, rzodkiewkę, kapustę i rukiew wodną. Są to warzywa bogate w witaminę A, witaminę C, kwas foliowy, karotenoidy, błonnik, a przy tym zawierają niewiele tłuszczu i kalorii.

Już 100 kcal tych warzyw dostarcza nam 25 do 40 % dziennego zapotrzebowania na błonnik. Dzięki temu szybciej tracimy wagę, a nasz metabolizm ulega poprawie.

20. WINOGRONA

Winogrona, dzięki zawartości resweratolu, przyczyniają się do redukcji masy ciała. Ten  organiczny związek chemiczny nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej oraz reguluje poziom glukozy i insuliny, co zdecydowanie wpływa na spadek wagi.

Najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce czarnych winogron. Pamiętajmy jednak, by winogrona jeść z umiarem, gdyż mają sporo kalorii. Z tego względu najlepiej ograniczać się do spożycia około 1 szklanki winogron dziennie.

21. ZIELONA HERBATA

Swoje właściwości odchudzające zielona herbata zawdzięcza dwóm substancjom. Są to kofeina oraz EGCG, czyli galusan epigallokatechiny. Co prawda, ilość kofeiny nie przewyższa tej, którą znajdziemy w kawie, ale jest ona wystarczająca, by wspomóc nasz organizm w spalaniu kalorii.

Z kolei EGCG to antyoksydant, który przyczynia się do spalania tłuszczu poprzez zwiększenie ilości noradrenaliny, hormonu, który zamienia tłuszcz w energię.

Zobacz także: 3 napoje na odchudzanie. Pijesz je regularnie?

22. ZIELONE LIŚCIASTE WARZYWA

Mają sporo błonnika, a przy tym mało węglowodanów i kalorii, dlatego są idealnym wyborem dla osób chcących się odchudzać. Do tej grupy warzyw możemy zaliczyć szpinak, sałatę, natkę pietruszki, koperek, liście botwiny czy cykorię. Idealnie nadają się do sałatek, które zawsze będą trafionym pomysłem na lekką przekąskę.

23. ZUPY

Ciepła zupa z warzyw to doskonały pomysł na lekki i pożywny obiad oraz świetna alternatywa dla innych warzywnych potraw. Nie dość, że nas rozgrzeje, to jeszcze dostarczy nam mnóstwo cennych składników odżywczych.

Aby zupa stanowiła doskonały element odchudzającego menu, do jej przyrządzenia nie używaj tłustej śmietany i serów, czy też mącznych klusek i makaronów.

Zobacz także:

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!