Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus

Rukiew wodna (zwana także rzeżuchą wodną), to roślina bardzo popularna na zachodzie Europy (szczególnie w Anglii), a prawie nieznana w Polsce. W USA pojawiła się wraz z imigrantami z Europy. Właściwości odżywcze oraz lecznicze tej rośliny sprawiają, że jest ona dobrym dodatkiem do sałatek i warto się nią zainteresować.

Rukiew wodna to roślina z rodziny kapustowatych, dość blisko spokrewniona z gorczycą, cukinią i brokułami. Wyróżnia się bardzo ciekawym, ostrym smakiem i ciekawą strukturą – liście rośliny są delikatne, natomiast łodygi – chrupiące. Rukiew wodna dobrze komponuje się ze szpinakiem i sałatą rzymską. W odróżnieniu od większości znanych nam roślin, rukiew wodna rośnie w wodzie i wymaga bardzo dokładnego oczyszczenia przed podaniem na stół.

Zioło znane od czasów Hipokratesa

Rukiew wodna była stosowana już za czasów Hipokratesa, który przyjmował pacjentów na wyspie Kos i podawał im właśnie tę roślinę.

Jest ona popularna także w Rosji, Północnej Afryce i w Australii oraz USA. W Polsce występuje bardzo rzadko i podlega częściowej ochronie.

Popularne: Przekonaj się, dlaczego warto pić ocet jabłkowy codziennie!

Jakie właściwości ma rukiew wodna?

To roślina o wielu zastosowaniach. Wyróżnia ją między innymi:

  • Wpływ na zdrowie jamy ustnej – pozwala zmniejszyć stany zapalne, zmniejsza stany zapalne dziąseł

  • Przyśpiesza regenerację po chorobach, ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych

  • Jest rośliną o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym

  • Ma silne działanie moczopędne

  • Wspiera zdrowie stawów

  • Pomaga przy zapaleniu skóry oraz egzemie

  • Ma działanie wykrztuśne

  • Dostarcza witamin i minerałów

  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni żółciowych

  • Wpływa korzystnie na organizm osób z cukrzycą

  • Poprawia metabolizm

  • Pomaga w anoreksji oraz otyłości

  • Wspiera pracę wątroby

Dużą ilość właściwości zdrowotnych tej rośliny, wynika z jej składu. Znajdziemy w niej takie składniki, jak:

  • żelazo

  • wapń

  • cynk

  • najważniejsze witaminy, w tym bardzo dużą ilość witamny K

  • kwas foliowy

Przeczytaj koniecznie: 11 powodów, aby przestać pić mleko! Obalam mit!

Czy rukiew wodna, pomaga przy nowotworach?

Warzywa z rodziny krzyżowych są cenione ze względu na to, że mają działanie przeciwnowotworowe – dotyczy to szczególnie ich kiełków. Naukowcy wzięli pod lupę także rukiew wodną i zauważyli, że ta roślina ma także ciekawe właściwości na organizm.

Jedzenie rukwi wodnej wpływa między innymi na:

  • Zwiększenie poziomu karotenoidów w organizmie

  • Skuteczną ochronę DNA

  • Wzrost ilości antyoksydantów w organizmie

Działanie ochronne na DNA, może przekładać się na zmniejszone ryzyko występowania nowotworów.

Rukiew zawiera także glikozyd glikonasturcynę. Wpływa ona na wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za zmniejszenie procesu nowotworowego.

Działanie przeciwnowotworowe tej rośliny pokrywa się w dużej mierze z wpływem, jaki wywiera na nasz organizm popularny brokuł. Składniki jednej i drugiej rośliny, hamują rozwój komórek nowotworowych.

Badania przeprowadzone na rukwi, wskazują, że może być ona pomocna w profilaktyce takich chorób, jak:

  • rak piersi

  • rak płuc

  • rak jelita grubego

  • rak prostaty

Obecnie bada się działanie tej rośliny na poszczególne fazy rozwoju nowotworów, co pozwoli stosować ją z większą precyzją.

Badacze wskazują na to, że rukiew wodna ma korzystne właściwości odtruwające organizm i dzięki niej, można zahamować rozwój nowotworów. Dotyczy to szczególnie osób, którym brakuje pewnych genów wpływających na rozwój nowotworów.

Rukiew zawiera także kwas alfa-liponowy, który obniża poziom glukozy, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz hamuje stres oksydacyjny. Dzięki niej można ograniczyć także neuropatie u osób z cukrzycą. Najsilniejsze działanie wykazuje wyekstrahowany kwas alfa-liponowy, natomiast obecnie trwają badania na temat jego wpływu, podczas stosowania rukwi.

Tradycyjne zastosowania rukwi wodnej

Rukiew wodna to roślina, która w rejonach występowania, jest częstym gościem na talerzach. Ma ona przede wszystkim działanie odżywcze i wspaniale uzupełnia niedobór witamin.

Rukiew wodna ma także działanie kosmetyczne – pozwala poprawić wygląd skóry i zwęzić jej pory. Wysoka zawartość beta-karotenu wpływa na to, że roślina wyraźnie spłyca zmarszczki.

Gdzie można kupić rukiew wodną i jak ją przyrządzić?

To roślina, którą można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, a także w dużych marketach. Roślina jest szczególnie popularna w Anglii, gdzie można znaleźć ją także w tradycyjnych sklepach ze zdrową żywnością.

Aby zobaczyć poprawę po stosowaniu rukwi wodnej, należy przyjmować ją regularnie w ilości około 80 gramów dziennie.

Rukiew ma charakterystyczny, ostry smak, który dobrze komponuje się w różnych potrawach. Można ją dodawać do makaronu, zrobić z niej krem, albo dodawać ją do sałatek.

Przeczytaj również:

brazowe plamy na udach