Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Ten sok z buraka ma mnóstwo bezcennych właściowści dla zdrowia:
- Obniża ciśnienie krwi
- Dba o zdrowe serce i dobrą kondycję żył i narządów wewnętrzynych
- Daje nam większą wytrzymałość i dostarcza dużo energii
- Ma mnóstwo witaminy K i A: które wzmacniają serce, zapewniają mocne kości, zdrową wątrobę i oczy.
Czytaj dalej i przygotuj sok z buraka według przepisu poniżej…
Buraki są tanie, dostępne przez cały rok i należą do najzdrowszych warzyw. Trudno przejść obok nich obojętnie, kiedy mają tyle zalet. Buraki to bogactwo potasu, żelaza i fosforu oraz witamin A, C i kwasu foliowego. Warzywa te zachowują najwięcej wartości odżywczych, kiedy są spożywane na surowo, np. w postaci soku z buraka.
Naukowcy potwierdzają, że sok buraka ma ogromny wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu. Obserwacje przeprowadzono na grupie piętnastu mężczyzn i piętnastu kobiet, którym podano 500ml soku z tego warzywa.
Zobacz też: Nie ma lepszej metody na odchudzanie, jak oczyszczenie organizmu, kliknij tutaj>>
Przez dwa tygodnie pacjenci nosili monitor badający pracę serca. Wyniki pokazały, że picie soku z buraka zmniejsza u mężczyzn skurczowe ciśnienie krwi, nawet bez zmiany ćwiczeniowych nawyków. Otóż, w przeciwieństwie do gotowanych buraków, sok z buraka ma wysoką zawartość tlenku azotu, który poprawia krążenie krwi, poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych.
Warto również wiedzieć, że buraki zawierają kluczowy aminokwas, a mianowicie betainę. W badaniu przeprowadzonym w 2008 roku na 16.000 kobiet, zauważono, że włączenie betainy do diety wpływa na niższy poziom złego cholesterolu. W natychmiastowy sposób obniża ona również homocysteinę, występującą w dużej ilości przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Sok z buraka nazywa się także naturalnym energetykiem – nie tylko dodaje energii, poprawia nastrój, ale również zwiększa wytrzymałość organizmu. Z tego względu jest on polecany przede wszystkim sportowcom.
Często mówi się również o właściwościach antynowotworowych buraków. Tę korzyść z kolei zawdzięczają betaninie -antyutleniaczowi, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników (to właśnie betanina nadaje burakom kolor czerwony). Zauważono, że już po wypiciu 2 szklanek dziennie soku z buraka, stan pacjentów, chorych na nowotwory układu pokarmowego i pęcherza, zdecydowanie się polepsza.
Poniżej prezentuję Wam przepis na sok z buraka, który jest prawdziwą bombą witamin i minerałów. Znajdziecie w nim również bogate w beta-karoten marchewki, jabłka – które oczyszczają organizm z toksyn, oraz przeciwzapalny i poprawiający krążenie imbir. Takie połączenie składników przynosi mnóstwo nieocenionych korzyści dla naszego organizmu.
SOK Z BURAKA Z IMBIREM I SOKIEM Z MARCHEWKI
Składniki:
1 burak (opłukany, obrany i pokrojony na małe kawałki)
1 jabłko (obrane i pokrojone)
1 łyżka świeżego imbiru
3 marchewki (obrane)
1/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego (świeżo przygotowanego w sokowirówce)
Wykonanie:
W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki (oprócz soku jabłkowego) i zmiksuj je na jednolitą miksturę, a następnie rozcieńcz wszystko sokiem jabłkowym. W misce umieść sitko i przelej przez nie zmiksowaną mieszankę.
W celu wyciśnięcia jak największej ilości soku, dociśnij pulpę warzywną gumową szpatułką, a następnie pozostaw sitko na około 5 minut, aby uzyskać jeszcze więcej soku. Sok przelej do szklanki i wypij go od razu lub pozostaw go na chwilę do schłodzenia.