tartaletki

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Lato dobiega końca, dlatego wykorzystajmy w pełni ostatnie zbiory sezonowych letnich owoców, żeby nie czekać na nie z utęsknieniem przez cały rok. Tym razem, chciałam Wam zaproponować przepyszne tartaletki z czerwoną porzeczką, które przypominają mi ulubione wakacyjne smaki.

Kwaskowa porzeczka w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem smakuje obłędnie! Takie tartaletki to doskonała przekąska do kawy i świetny pomysł na deser.

TARTALETKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

tartaletki

Składniki (na 6 tartaletek):

Na ciasto:

100 g mąki z brązowego ryżu

60 g mąki owsianej

20 g mąki kukurydzianej (czyli około 1,5 łyżki)

1 jajko

szczypta soli

6 łyżek masła

Na nadzienie porzeczkowe:

300 g czerwonych porzeczek

80 g ksylitolu

2 jajka

20 g mąki kukurydzianej

60 g mąki migdałowej

1 laska wanilii

Wykonanie:

W misce połącz ze sobą mąkę ryżową z mąką owsianą. Dodaj mąkę kukurydzianą ze szczyptą soli. Dodaj masło i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki, tak aby powstało kruche ciasto. Dodaj jajko, a kiedy wszystkie produkty dobrze się połączą, uformuj z ciasta kulkę i wstaw je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Przed rozwałkowaniem ciasta, doprowadź je do temperatury pokojowej. Wyłóż ciasto do foremek, podziuraw je wykałaczką, przykryj papierem do pieczenia i wypełnij foremki z ciastem suchym ryżem lub fasolą. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut, po czym wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W oddzielnej misce ubij jajka z ksylitolem. Dodaj mąkę migdałową, kukurydzianą oraz wanilię i kontynuuj ubijanie. Dodaj porzeczki i dokładnie wszystko wymieszaj. Podziel porzeczkowe nadzienie na foremki na tarteletki i piecz wszystko przez około 25 do 30 minut w temperaturze 190C, do momentu, kiedy tartaletki nie zyskają złocistego koloru. Po tym czasie wyciągnij tartaletki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga La Tartine Gourmande

Zobacz także:

Comments

komentarze