To musli zrujnuje Twój układ pokarmowy, zapcha jelita i doprowadzi do zaparć. W dodatku tuczy szybciej niż boczek!

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania

Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

[dropcap]S[/dropcap]klepowe granole, musli i crunche są dla mnie nie do przyjęcia. Wypełnione sztucznymi słodzikami, cukrem, przetworzonymi dodatkami, które tuczą np. pszenicą, płatkami kukurydzianymi. Są niezdrowe, a jedząc je tylko się tyje.

Poniżej skład jednych z reklamowanych i bardzo popularnych “zdrowych” płatków, na których można schudnąć w 14 dni. ( obietnice składane w kampanii reklamowej) Jak dla mnie nie ma na to najmniejszych szans. Wystarczy spojrzeć na skład. Na czerwono zaznaczyłam to co według mnie jest niezdrowe:

etykieta

Chyba nawet dziecko jest w stanie zorientować się, że skład tego produktu nie jest zdrowy. Wystarczy spojrzeć na składniki.Pełno w nim cukru, sztucznych słodzików, oleju roślinnego (rafinowanego), spulchniaczy i konserwantów. Z ziaren zbóż, jest pszenica, która jest jednym z najbardziej niezdrowych i zmodyfikowanych zbóż. Mnóstwo ludzi ma po niej alergie, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, a nawet bóle głowy.
Sztuczne są nawet te witaminy, które dodaje się w postaci proszku do masy, z której robione są te „zdrowe” płatki.
Każdy z tych składników jest wysoko przetworzoną chemią, która działa na nasz organizm jak toksyna.
A jak pewnie wiesz z innych moich wpisów, toksyny bardzo lubią kumulować się w tkance tłuszczowej, i tak jedząc te „zdrowe” płatki jesteśmy coraz grubsze!

Nie daj się i jedz tylko to co naturalne i to co dała nam Matka natura, a nie wytwory zakładów chemicznych i laboratoriów żywności.

Od dawna nie jem takich produktów, dlatego chciałabym i Ciebie zachęcić do lepszego odżywiania się i jedzenia naturalnych i zdrowych produktów. Dzięki temu można odzyskać zdrowie, można schudnąć i zachować idealną sylwetkę, bez diet, bez jedzenia ciągle tych samych produktów, i bez głodzenia się.

Oto przepis na domowe musli (granola), którą robię sama w domu.Od tego musli nie przytyjesz. Zawiera wyłącznie zdrowe i naturalne składniki, idealne aby schudnąć i zachować szczupłą sylwetkę.Przywraca prawidłowe wypróżnianie bo działa jak “miotełka”.

Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, w dodatku można ją wykorzystać w kilku daniach np. jako deser. Jest też idealną przekąską do pracy.
Z podanych składników wychodzi dość duża porcja, która starcza na tydzień dla całej 4 osobowej rodziny:)
Jest też tańsza niż gotowe musli ze sklepu.

Przepis na DOMOWĄ GRANOLĘ Kasi Gurbackiej

Składniki:

opakowanie płatków owsianych (250 gramów)
opakowanie migdałów w płatkach (100 gramów)
opakowanie orzechów laskowych (150 gramów)
opakowanie pestek dyni (150 gramów)
3 czubate łyżki naturalnego miodu
3 czubate łyżki sezamu

Wykonanie:

składni

orzechy_laskowe

Wszystkie suche składniki wsypać do miseczki. Miód przelać do drugiej miseczki i dolać szklankę ciepłej wody około 250 ml. Dokładnie wymieszać aby miód dobrze się rozpuścił. Następnie przelać rozpuszczony miód do suchych składników. Dokładnie wymieszać.

granola z miodem przepis

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć całą masę, można też lekko ją ugnieść łyżką.

przepis na domowe musli

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Ważne jest aby granolę co kilka chwil mieszać, ponieważ łatwo się przypala. Po upieczeniu powinna być chrupiąca.

granola przepis z ziarnami

Moja granola jest “średnio słodka”, można dodać do niej więcej lub mniej miodu, w zależności od upodobań.
Taka granola jest “bazą” do zrobienia bogatszego musli. Można do niej po upieczeniu dodać np. suszone owoce, a tuż przed podaniem także i świeże.

Można zjeść ją na śniadanie z jogurtem lub z mlekiem. Jest też świetna na deser, podana z owocami i jogurtem naturalnym.

*Ważne, aby pamiętać o tym, aby nie dodawać suszonych owoców do pieczenia, ponieważ spalą się i cała granola będzie gorzka.

*Druga rzecz o której należy pamiętać to to, aby mieszać ją dość często, aby jej nie przypalić.

Tak przygotowaną domową granolę można przechowywać kilka tygodni w szklanym słoiku.

Jeśli chcesz posmakować innych, zdrowych przepisów, znajdziesz je na następnej stronie:

desery_sekrety_odchudzania

Comments

komentarze