Szparagi z jajkiem to idealne drugie śniadanie i doskonała przekąska. Ma niecałe 250 kalorii, jest sycące, super zdrowe i bardzo smaczne.
Jednym z pierwszych świeżych warzyw, które pojawiają się na ryneczkach są szparagi. Kupuję je zawsze od lokalnych i zaznajomionych rolników, bo wtedy mam pewność, że są naprawdę smaczne i warto je kupić dla ich wartości odżywczych i małej ilości kalorii. Szparagi, to jeden z produktów, którym objadam się, dosłownie, prawie każdego dnia, aż… skończy się na nie sezon.
Szparagi z jajkiem sadzonym to idealne połączenie. Jajko, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych. Szparagi są źródłem przeciwutleniaczy, glutationu i wielu potrzebnych składników. To wszystko sprawia, że połączenia jajka i szparagów, działa niemal jak lekarstwo, a przy tym jest bardzo smaczne.
Oto 6 powodów, aby jeść szparagi.
1. Szparagi są bardzo dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witaminy A, C, E i K, a także chrom, a ślady mineralne, zwiększającego zdolność transportowania insuliny do glukozy do komórek z krwiobiegu.
2. Szparagi są bogatym źródłem glutationu, który pomaga rozbić szkodliwych związki rakotwórcze. To dlatego jedzenie szparagów może pomóc w ochronie przed i walce niektórych przy wielu nowotworach w tym: kości, piersi, jelita grubego, raka krtani i płuc.
3. Szparagi mają mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą neutralizować wolne rodniki, które są szkodliwe dla naszych komórek. To dzięki przeciwutleniaczom można spowolnić proces starzenia.
4. Szparagi mają sporo kwasu foliowego i witaminy B12. Osoby 50+ mają mniejszą zdolność do przyswajania witaminy B12, której niedobór powoduje wiele przykrych dolegliwości min. anemię złośliwą, lęki, depresje, zmiany nastroju, zajady, problemy ze skupieniem się i uwag, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego.
5. Szparagi zawierają duże ilości asparaginy, która działa jako naturalny środek moczopędny. Są idealne jeśli cierpisz na obrzęki, zatrzymanie widy w organizmie, lub jeśli masz wysokie ciśnienie lub problemy z sercem.
6. Mają mało kalorii. 100 gramów ma tylko 20 kalorii!
Nabrałaś ochotę na szparagi z jajkiem sadzonym? Ja tak…
Dlaczego po zjedzeniu szparagów mocz ma dziwny zapach?
Szparagi zawierają związki, z których w czasie metabolizowania, powstają związki siarki, stąd ten charakterystyczny zapach w moczu. Młode szparagi zawiera wyższe stężenie tych związków, więc zapach jest silniejszy. Jednak nie ma się co obawiać, ponieważ to zupełnie naturalne i nie szkodliwe dla naszego zdrowia.
Wypróbuj też inne zdrowe przepisy:
3 zdrowe sałatki na kolację, które ułatwiają odchudzanie