Sałatka z czarnej soczewicy.
Choć soczewica kojarzy mi się głównie z pierogami, bo takie najczęściej robi moja mama, to odkryłam, że świetnie nadaje się też do sałatek. Do tej sałatki wybrałam czarną soczewicę, zwaną beluga.
Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice.
Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych.
Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, aż 26 % kalorii w soczewicy pochodzi z białka, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.
Sałatka z czarnej soczewicy
SKŁADNIKI NA (8 PORCJI)
1 szklanka suchej soczewicy
1 szklanka wody
1 surowa czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 szklanka ugotowanego na parze szpinaku (może być jarmuż lub inna zielenina)
1 średniej wielkości szalotka (pokrojona w cienkie plasterki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
NA SOS
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
1 łyżeczka miodu naturalnego
4 jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE
Jak należy gotować soczewicę?
Soczewicę wypłukać na sicie, wlać do garnka z grubym dnem szklankę wody i dodać soczewicę.Zagotować i zmniejszyć ogień.Gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Kiedy trochę przestygnie, dodać pokrojone warzywa i wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, tak aby nie było grudek, a oliwa połączyła się z musztardą i sokiem z cytryny.
Sos wymieszać dokładnie z sałatką. Na koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę jajka.
Sałatkę można przechowywać w lodówce do 3 dni.