Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
W chłodne dni zupy są dla mnie wybawieniem…uwielbiam je. Często zajadam się nimi (moja rodzina też) zarówno na śniadanie jak i na kolację. Czasem taka zupa ratuje nasz jadłospis…
Minestrone to najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch.Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra co oznacza po prostu „zupa”. Jej głównym składnikiem są sezonowe warzywa i oczywiście makaron.
Ponieważ unikam glutenu jak ognia, dodałam zasadową kaszę jaglaną i mnóstwo warzyw, które akurat miałam w domu. Ta zupa, daje ogromne pole do popisu bo cokolwiek byśmy do niej nie włożyli, zawsze smakuje pysznie…poza tym ma bardzo mało kalorii.
Zupa dosłownie „robi się sama”. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i włożyć do garnka…
Potem tylko doprawić i gotowe.
Zawsze gotuję wielki gar takiej zupy i jem nawet na śniadanie następnego dnia. Jest pożywna i daje mnóstwo energii. Jest też bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, których często w zimie nam brakuje.
Najbardziej jednak lubię w niej to, że idealnie nadaje się do mrożenia i pasteryzowania. Kiedy naprawdę nie mam czasu na gotowanie, wyciągam dwa słoiki tej zupy i mam zdrowy, pożywny obiad:)
Rozgrzewająca zupa minestrone ze szpinakiem i kaszą jaglaną
SKŁADNIKI
1 szklanka suchej ciecierzycy ( może być z puszki wówczas 1 opakowanie)
2 szklanki fasolki szparagowej
1 szklanka mrożonego szpinaku
3 spore marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 litr gęstego przecieru pomidorowego ( u mnie domowy)
1/2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ziarenka ziela angielskiego
1 garść świeżej bazylii
trochę sera cheddar do posypania zupy
WYKONANIE
Ciecierzycę włożyć do garnka i zalać wodą na około 4 godziny. Im dłużej będzie w wodzie tym krócej będzie się gotować. Po tym czasie do garnka z ciecierzycą dolać około 1 litra wody i gotować około 40 minut. Dodać pokrojoną marchew, seler naciowy i cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować kolejne 30 minut. Dodać kurkumę i dokładnie wymieszać. Dodać kaszę jaglaną, fasolkę szparagową i szpinak, nadal gotować na małym ogniu.
Dodać przecier pomidorowy, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną bazylię.
Uwaga: można użyć cieciorki z puszki. Wówczas do garnka wlewamy wodę, gotujemy, dodajemy marchew, cebulę, warzywa, i dalej postępujemy jak wyżej w przepisie.
Ten przepis to idealna zupa do pracy. Można ją przelać do słoika zabrać do pracy, potem wystarczy ją podgrzać. Ponieważ jest bardzo sycąca, a przy tym ma mało kalorii jest świetną alternatywą dla zwykłej kanapki, dlatego śmiało można ją jeść nawet na drugie śniadanie.
[highlight]Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe dania, to koniecznie sprawdź te poniżej. [/highlight]
To moje ulubione:) Są zdrowe, mają mnóstwo cennych składników. Doskonale zaspokajają apetyt i są łatwe w przygotowaniu. Mają mało kalorii, dużo naturalnego błonnika, malutko cholesterolu i świetnie nadają się na dania w czasie diety. Nawet te ciasteczka marchewkowo-migdałowe, które proponuję poniżej: