Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej diety na odchudzanie Dieta Venus

Matka natura wyposażyła nas w wiele cennych substancji, które pomagają chronić się przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warto o nich pomyśleć przed sezonem letnim…

Jeśli wybierasz się na kilka godzin intensywnego opalania na plaży, bez dwóch zdań potrzebować będziesz specjalnego kremu czy olejku z potwierdzonym faktorem SPF (idealnie 30 lub więcej). Ale zwiększone promieniowanie UV działa na nas silnie już od kwietnia aż do końca września i mało kto codziennie przed wyjściem z domu do pracy czy na spacer używa filtrów. Naturalne sposoby na ochronę przeciwsłoneczną pozwalają zwiększyć bezpieczeństwo na co dzień i tym samym zminimalizować ryzyko zachorowania na raka skóry.

Przeciwsłoneczne oleje roślinne

Niesamowitą moc okazują się mieć naturalne oleje pozyskiwane z roślin, które potrafią zatrzymywać część szkodliwego promieniowania. Najcenniejsze pod tym względem są olej z nasion maliny, o niezwykle wysokiej zawartości witaminy E, oraz olej z nasion marchewki, bogaty w witaminę A, zapewniające ochronę na poziomie odpowiednio SPF 25-50 oraz SPF 35-40. Oba olejki da się nabyć w sklepach z naturalnymi kosmetykami i wspaniale rozprowadzają się one po ciele, mogąc służyć jako balsam po porannym prysznicu w letnie dni.

Do innych przeciwsłonecznych olejów zaliczyć można także:

  • Olej z zarodków pszenicy – wspaniale nawilża skórę i zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na tkankę; jest bogaty w witaminę E i oferuje ochronę na poziome SPF 20
  • Masło shea – jeden z ulubionych naturalnych kosmetyków do ciała i włosów; łatwo topi się w dłoniach i rozprowadza po skórze, nie pozostawiając tłustej warstwy. Masło shea ujędrnia, uelastycznia, doskonale nawilża i ma naturalny filtr na poziomie SPF 8.
  • Olej z makadamii – składem jest niezwykle podobny do naturalnego sebum wydzielanego przez skórę i zaaplikowany na ciało tworzy wodoodporny płaszcz, który zapewnia ochronę na poziomie SPF 6. Bogaty w minerały takie jak magnez, żelazo, fosfor i potas, olej ten wspaniale radzi sobie z przesuszeniem skóry.
  • Olej kokosowy – koi, łagodzi, pomaga regenerować skórę i skutecznie naprawia zniszczenia związane z procesem utleniania. Stosowany codziennie pomaga chronić się przed starzeniem i rakiem skóry (SPF ok. 10)

Popularne: Czy olej kokosowy jest naprawdę taki zdrowy? (naukowe wyjaśnienie)

  • Olej sezamowy – niezwykle stabilny chemicznie olej o wysokiej zawartości witaminy E, która odpowiada za młodość i odporność skóry. Chociaż poziom ochrony wydaje się niewysoki (SPF 4), olej ten jest stosunkowo niedrogim kosmetykiem, który w wyraźny sposób poprawia kondycję skóry i nie pozostawia jej bezbronnej wobec słońca
  • Olej z awokado – niezwykle bogaty w witaminy A,B,D i E, kwasy tłuszczowe, a także lecytynę, wnika głęboko w strukturę skóry, odżywia ją i regeneruje, zapewniając przy tym ochronę przeciwsłoneczną na poziomie SPF 4.

Żywność, która chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV

Jako że promienie słoneczne wnikają w głąb skóry i powodują zniszczenia w tkance, można im także przeciwdziałać od wewnątrz. Wiele pokarmów wykazuje się działaniem neutralizującym wolne rodniki, będące ubocznym efektem opalania – do najważniejszych można zaliczyć:

  • Zielona herbata – z badań naukowych wynika, że ludzie, którzy piją dziennie dwie filiżanki zielonej herbaty mają aż o 65% niższe ryzyko zachorowania na raka skóry. Zawarte w niej antyoksydanty okazują się blokować zniszczenia wywołane działaniem promieni UV na komórki ludzkie.
  • Marchewki – bogate źródło beta-karotenu, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników związanych z ekspozycją na słońce. Regularna konsumpcja marchwi w okresie letnim zapewnia organizmowi zwiększoną odporność na słońce i mniejsze ryzyko poparzeń.
  • Cytrusy cytryny, pomarańcze, grejpfruty zawierają bardzo dużo witaminy C, która w znaczący sposób obniża ryzyko poparzeń słonecznych. Limonen obecny we wszystkich cytrusach to związek o silnym działaniu antynowotworowym, zaś wysoki poziom cennych antyoksydantów dodatkowo pomaga chronić komórki przed działaniem wolnych rodników.
  • Granaty – wykorzystywane już przed setkami lat do gojenia i regenerowania skóry, te pestkowe owoce bogate są w kwas elagowy, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem zarówno promieni UVB, jak i UVA. Badania wskazują, że jedzenie granatów wydatnie zwiększa skuteczność innej ochrony przeciwsłonecznej, np. kremów czy olejów z filtrem.
  • Migdały – zawierają nie tylko dobroczynną dla skóry witaminę E, ale także kwercetynę, cenny przeciwulteniacz, który przeciwdziała zniszczeniom wywołanym przez promieniowanie UV. W jednym ze studiów udowodniono wręcz, że zjedzenie 20 migdałów bezpośrednio przed ekspozycją na słońce, wyraźnie zmniejsza uszkodzenia skóry i stopień poparzenia.
  • Zielone warzywa liściaste – sałata, szpinak i jarmuż są cennym źródłem dwóch bardzo ważnych antyoksydantów: luteiny oraz zeaksantyny. Ten duet w warunkach laboratoryjnych powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych zainicjowanych nadmierną ekspozycją na promieniowanie UV.
  • Pomidory i arbuzy – te soczyste czerwone przysmaki letnie są niezwykle bogate w likopen, naturalny barwnik należący do rodziny karetonoidów. Jego działanie hamuje rozwój procesów zapalnych w organizmie, przeciwdziałając wielu rodzajom raka, w tym także melanomy. Z punktu widzenia skuteczności, najlepiej jest spożywać pastę z zmiażdżonych pomidorów wraz ze skórkami –  w jednym z niemieckich studiów uczestnicy, którzy przez dziesięć dni zjadali ćwierć szklanki pomidorowego puree z oliwą z oliwek, mieli o 35% mniej zaczerwienioną skórę po ekspozycji na słońce niż grupa, która „ketchupu” nie jadła.

Zioła o mocy przeciwsłonecznej

Także niektóre zioła wykazują się silnym działaniem przeciwutleniającym, ograniczając tym samym powstawanie poparzeń słonecznych, zmarszczek i innych oznak starzenia oraz ryzyko raka.

Na szczególne uznanie zasługują przy tym bogaty w antyoksydanty:

Rozmaryn, który dodatkowo łagodzi procesy zapalne,

Lawenda, która przeciwdziała tworzeniu się szczególnej grupy wolnych rodników odpowiadających w większości ze uszkodzenia tkanki wywołane promieniami UVA i UVB.

Olejek lawendowy aplikowany na skórę w rozcieńczeniu olejem bazowym (np. kokosowym) zapewnia zwiększoną ochronę przeciw rakowi.

Naukowcy twierdzą także, że ryzyko zachorowania na raka skóry ograniczać mogą nagietek lekarski, arnika, echinacea oraz ostropest plamisty.

Zobacz też: