Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Vital Detox
Imbir należy do ziół stosowanych od początku istnienia cywilizacji ludzkiej. Można go stosować jako przyprawę, lub jeszcze lepiej skorzystać z jego korzystnego działania na organizm i przyjmując go w formie herbatki lub kapsułek. Jeśli chcesz, by imbir skutecznie wspierał Twoje zdrowie, nie ograniczaj się do jego stosowania wyłącznie jako dodatku do sushi.
Imbir zyskał tak dużą popularność z uwagi na szeroki zakres działania na organizm człowieka, bez skutków ubocznych. Imbir ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania takich chorób, jak nowotwory, choroby serca, stany zapalne oraz choroba Alzheimera.
Z tego artykułu poznasz najważniejsze zastosowania imbiru
Imbir zmniejsza ból i redukuje stany zapalne
Imbir zawiera składnik o działaniu przeciwzapalnym, gingerol, który zmniejsza ból i pozwala zwiększyć ruchomość stawów. Badania potwierdzają, że osoby stosujące imbir odczuwają nawet 75% zmniejszenie bólu i stanów zapalnych. Imbir wpływa także pozytywnie na produkcję tlenku azotu, substancji, o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym, oraz związki wpływające pozytywnie na chrząstkę stawową. To także efektywny preparat, zmniejszający ból mięśni, poranną sztywność oraz opuchliznę, która pojawia się po zbyt intensywnych ćwiczeniach.
Zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów
Imbir ma bardzo silne działanie przeciwnowotworowe – dzięki jego stosowaniu, można zahamować wzrost guzów oraz zniszczyć komórki nowotworowe. Niektórzy naukowcy są zdania, że imbir działa skuteczniej niż chemioterapia, ponieważ nie uszkadza zdrowych komórek organizmu.
Substancja o nazwie 6-shogaol, która także występuje w imbirze, ma bardzo efektywne działanie przeciwko nowotworom piersi, nawet w porównaniu z kurkumą. Związki występujące w imbirze są także szczególnie wartościowe podczas walki z nowotworem jelita grubego, oraz rakiem jajników. Z tego ostatniego powodu, imbir poleca się szczególnie kobietom po menopauzie, u których rośnie ryzyko występowania tego nowotworu.
Imbir wpływa także na zmniejszenie negatywnych objawów, towarzyszących chemioterapii.
Jeśli cierpisz na nowotwór, przed zwiększeniem ilości imbiru w diecie, porozmawiaj z lekarzem.
Zmniejszanie mdłości
Kolejnym z zastosowań imbiru, jest wspierania trawienia oraz zmniejszanie mdłości. Pod tym ostatnim względem jest on skuteczniejszy od preparatów chemicznych, dlatego wchodzi on w skład wielu preparatów dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną. Imbir jest na tyle bezpieczny, że można go stosować w niewielkich dawkach przy mdłościach towarzyszących ciąży. Mimo tego, że imbir jest generalnie postrzegany jako bezpieczny preparat, jego zastosowanie w ciąży należy wcześniej skonsultować z lekarzem prowadzącym. Duże dawki imbiru, mogą stać się przyczyną poronienia.
Trwają także prace nad zastosowaniem imbiru u pacjentów po operacjach chirurgicznych, którzy cierpią na mdłości i wymioty, a także, jako środek na zmniejszenie negatywnych objawów chemioterapii.
Choroba Alzheimera
W chorobie Alzheimera bardzo pomocne są dwa zioła – kurkuma oraz imbir. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne, a także odwracają odkładanie się płytki amyloidowej w naczyniach krwionośnych.
W skład imbiru wchodzi także silny antyoksydant, zingeron, który neutralizuje działanie wolnych rodników, wpływających na rozwój chorób układu nerwowego.
Działanie imbiru jest na tyle silne, że ocenia się, że może on odwrócić już powstałe zmiany w układzie nerwowym. Poprawia on naszą zdolność do nauki, działa stymulująco na układ nerwowy i wspiera czujność. Jego działanie można porównać do kofeiny, jednak z tą różnicą, że nie wywołuje on rozdrażnienia i niepokoju.
Jeśli Twoja dieta nie jest idealna i jesz za dużo glutaminianu sodu, może mieć to negatywny wpływ na Twój układ nerwowy. Imbir jest jedna z niewielu substancji, które wpływają na zmniejszenie toksyczności tego składnika. W tej chwili nie ma zbyt wielu badań na temat szkodliwości działania glutaminianu sodu na układ nerwowy, jednak bardzo prawdopodobne jest to, że przyczynia się on do powstania choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona oraz deficytu uwagi.
Zapewnienie prawidłowego poziomu glukozy we krwi
Na cukrzycę choruje dziś coraz więcej osób, co jest związane przede wszystkim ze zbyt dużą ilością węglowodanów w nowoczesnej diecie. Imbir to zioło, które zmniejsza ilość glukozy we krwi, a także zapobiega negatywnym skutkom zbyt wysokiej glikemii, takim, jak rozpad czerwonych krwinek. Szacuje się, że imbir może obniżać ilość cukru we krwi nawet o 12%.
Walka z chorobami serca oraz zmniejszenie ryzyka zawału
Kolejną korzyścią dla naszego organizmu z przyjmowania imbiru jest to, że normuje on poziom cholesterolu i lipoprotein, które są odpowiedzialne za powstawanie zakrzepów.
Badania wskazują na to, że imbir zmniejsza powstawanie płytki miażdżycowej nawet o 44%, obniża znacznie ilość trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu VLDL i LDL. Aby imbir miał pozytywne działanie na Twój układ krwionośny, stosuj go regularnie, dodając go do potraw.
Dodatkowo, wpływa on na zmniejszenie sklejania się płytek krwi, co zmniejsza ryzyko ataku serca, wylewu oraz zaczopowania mniejszych naczyń krwionośnych. Z uwagi na zmniejszanie lepkości krwi, należy uważać, podczas podawania go wraz z antykoagulantami, takimi, jak aspiryna czy acenokumarol.
Spalanie tłuszczu i zwiększenie metabolizmu
Imbir wpływ także na przyśpieszenie spalania tłuszczu, ponieważ wzmacnia metabolizm i termogenezę. Oznacza to, że gdy przyjmujesz imbir, Twój organizm szybciej spala tłuszcz. Bardzo korzystne jest też to, że imbir ogranicza apetyt.
Przeczytaj także: Poznaj ukrytą prawdę o oleju kokosowym!
W jakich jeszcze dolegliwościach można stosować imbir?
Imbir to jedno z najcenniejszych ziół, które stosuje się z powodzeniem, już od tysięcy lat. Kolejne korzyści z jego stosowania to między innymi:
-
Zwiększenie odporności
-
Zmniejszenie bólu stawów i mięśni
-
Zmniejszenie toksyczności substancji w naszym otoczeniu
-
Poprawa pracy wątroby
-
Ochrona komórek nerwowych przed promieniowaniem
-
Zmniejszenie ilości napadów migreny
-
Ochrona przed niestrawnością
-
Ochrona przed chorobami dziąseł
-
Usuwanie nieświeżego oddechu
-
Poprawa samopoczucia
Imbir można kupić w dwóch formach – jako świeży lub suszony korzeń. Świeży imbir, dostępny w sklepach spożywczych, to źródło gingerolu, natomiast forma suszona, zawiera więcej shogaolu. Imbir po obróbce termicznej, staje się bogatszy w zingeron.
Imbir można dodawać do herbaty, stosować jako przyprawę lub składnik marynaty. Bardzo często dodaje się go do sushi.
Jeśli kupujesz herbatę z imbirem, zwracaj uwagę na to, jak dużo zawiera ona substancji aktywnej. Niektóre z herbat tego typu, zawierają jedynie kilka procent imbiru, a reszta to cukier i aromaty.
Ciekawym rozwiązaniem jest także nalewka z imbirem, którą robi się, wrzucając jego korzeń do butelki wódki. Po kilku dniach leżakowania, można wyjąć korzeń i zmiksować go, a następnie dodawać go do innych produktów. Alkohol pozwala wyekstrahować składniki aktywne z imbiru i sprawia, że łatwiej wchłaniają się one do krwiobiegu.
Imbir to potężne zioło, które może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, oraz jest niewskazane przy pewnych chorobach. Zanim zastosujesz terapię z jego użyciem, porozmawiaj o tym z lekarzem.
Przeczytaj również: