Najlepszy sos do pizzy, ryżu, makaronu i tostów

sos warzywny do pizzy tostów Kasia Gurbacka 1

To świetny sos, aby ukryć w nim mnóstwo warzyw i nakarmić dzieci, które nie zawsze za nimi przepadają. Czytając wasze e-maile, zauważyłam, że macie wielki problem z jedzeniem przez Wasze dzieciaczki warzyw. Ten sos serwuję zawsze niejadkom, szczególnie na pizzy…Jedzą, aż im się uszy trzęsą…Nawet biedne nie wiedzą, że jedzą bakłażana, cukinie, pieczarki czy czosnek…hi… hi…

Z tej porcji powstaje wielki garnek sosu, który dzielę na porcję i wyciągam, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Dzięki temu, nawet wtedy gdy mam mało czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, moje dzieci dostaną porcję zdrowych warzyw.

SKŁADNIKI NA WIELKI GARNEK SOSU

1 bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnki
7 dużych pieczarek
4 marchewki
1 por (biała część, około 20 cm kawałek)
1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek
750 ml pasaty (gęstego sosu pomidorowego)

sól i pieprz czarny do smaku

WYKONANIE

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, potem czosnek, podsmażyć minutkę i wrzucić pozostałe warzywa. Kiedy trochę się podsmażą i zmiękną, dodać sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie zmiksować blenderem ręcznym, doprawić solą i pieprzem i jeszcze gorące nakładać do słoików (jeśli chcemy zostawić porcję „na później”).

Zobacz też:

Jeśli masz za dużo tkanki tłuszczowej na brzuchu, udach, na klatce piersiowej, koniecznie wypróbuj mój sposób, aby się jej pozbyć.Kliknij tutaj