Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej „Sekrety Odchudzania”

Kremowe musli śniadaniowe dla zabieganych

Musli śniadaniowe i jajka, to dla mnie dwa najsmaczniejsze, najprostsze i najszybsze śniadania świata. Każde z tych dań jest bardzo zdrowe i dostarcza do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych, od białka, po minerały, witaminy i błonnik. Te dania są prawdziwym darem dla naszego organizmu.

Wiem, że wiele osób nie je śniadania z powodu braku czasu. Wiem jak to jest, ponieważ sama bardzo często rano nie mam czasu na spokojny posiłek. Szykowanie dzieci do szkoły, szykowanie śniadaniówek, i jedzenia dla siebie i męża do pracy…w dodatku wszystko musi być na czas…bo już trzeba wychodzić!
Można zwariować…

Popularne: 15 cm z brzucha mniej do wakacji?

Musli śniadaniowe, które proponuję przygotowuje się wieczorem. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, często pomaga mi moja sześcioletnia córka. Można je komponować dowolnie według własnego pomysłu i posiadanych składników. Moje musli śniadaniowe jest kremowe, miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu, że wszystkie składniki są „surowe” zachowują swoje cenne składniki i tłuszcze. 

Jest to także idealne drugie śniadanie do pracy lub do szkoły dla dzieci.

musli z jabłkiem Kasi Gurbackiej

SKŁADNIKI NA ŚNIADANIOWE MUSLI KASI GURBACKIEJ

składniki na 2 spore porcje musli

6 łyżek z czubem płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
3 łyżki siemienia lnianego
4 daktyle pokrojone na mniejsze kawałki
1 starte jabłko ze skórką (u mnie jabłka ze skórką z ogrodu wujka Tadzika)
5 orzechów włoskich
2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki suszonych płatków kokosa bez cukru
1- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego (im więcej mleka, tym rzadsze musli)

 

WYKONANIE

Do miski włożyć wszystkie składniki, dodać starte na tarce jabłko ze skórką, która ma bardzo dużo pektyn. Zalać mlekiem migdałowym, wymieszać, nakryć ściereczką lub papierowym ręcznikiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem raz jeszcze wymieszać musli.

Można dodać do niego świeże lub mrożone owoce i miód. choć 4 daktyle dają wystarczająco dużo „słodyczy”

Smacznego:)

Zobacz też: