Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus

Indyk pieczony z miodem, cynamonem i mandarynkami

Dlaczego indyk z cynamonem i mandarynkami, ponieważ wszystkie te produkty kojarzą mi się ze świętami. Najbardziej chyba mandarynki, kupowane na święta w ogromnych ilościach…

Bałam się trochę, co wyjdzie z połączenia indyka, mandarynek i cynamonu, ale sądząc bo obgryzionych kostkach, chyba wszystkim moim ukochanym domownikom i przyjaciołom smakował:)

Mówiąc szczerze połączenie tych składników, daje tak cudowny i niepowtarzalny smak i aromat, że następnym razem przygotuję pieczonego indyka w ten sam sposób:)

Lubię takie dania i potrawy, ponieważ przygotowuje się je raz, a jedzenia jest całe mnóstwo. Myślę także, że to ciekawa propozycja na świąteczny obiad, ponieważ  indyka można przygotować nawet kilka dni wcześniej, schować w chłodne miejsce, a w święta tylko wstawić do piekarnika i upiec. Naprawdę mało pracy. 

Pieczony indyk w całości Kasia Gurbacka

SKŁADNIKI

1 indyk w całości eko (mój miał prawie 5 kg)
2 łyżki cynamonu w proszku
4 łyżki Garam Masala (ja użyłam nie zmielonej przyprawy)*
 5 dużych, słodkich mandarynek (2 mandarynki – do środka indyka i na blachę do dekoracji + 1 mandarynka na sok do sosu+ 2 mandarynki na glazurę z miodem)
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kostki masła naturalnego, najlepiej z eko mleka lub zrobione samemu w domu

1 łyżka soli morskiej ( może być gruba sól)
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

2 łyżki miodu naturalnego
2 szklanki bulionu warzywnego (takiego jak na zupę)

Przepis na domową przyprawę Garam Masala

1/2 szklanki zieren kolendry
1/4 nasion kminu rzymskiego
2 łyżki ziaren zielonego kardamonu
10 ziaren czarnego kardamonu
1/4 szklanki nasion kminku
1 łyżka całych goździków
4 całe laski (te drewniane części) cynamonu
4 liście laurowe
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżka suszonej papryczki chilli.

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać i przesypać do szklanego słoika. Szczelnie zakręcić pokrywkę. Taka przyprawa może stać bardzo długo. Ważne tylko, aby słoik był szczelnie zamykany, aby zapach i aromat przypraw był nadal mocny.

WYKONANIE

Indyka opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. W międzyczasie w miseczce wymieszać przyprawy: garam masala, cynamon, sól i pieprz. Dodać oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z jednej mandarynki i dokładnie wymieszać. Indyka położyć na blachę na której będziemy go piec.

Masło pokroić w małą kostkę, „poluzować” nieco skórę indyka i pomiędzy mięsem a skórą powkładać dłonią kawałki masła. Indyka natrzeć przyprawami, do środka powkładać pokrojone mandarynki. I odstawić do lodówki lub w zimne miejsce. Najlepiej na cały dzień.

Około godziny przed pieczeniem, wyjąć z lodówki, aby indyk miał temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać na 200 stopni z termoobiegiem. Wstawić indyka do piekarnika, wlać szklankę bulionu warzywnego i piec około 4 godzin w temperaturze 180 stopni. Przyjmuje się, że na każdy kilogram piecze się około godziny. Co około 30 minut, wyjąć indyka z piekarnika i polewać mięso sosem z blachy. Można to zrobić łyżką, lub specjalną gruszką do polewania mięsa. Wstawić ponownie mięso i piec pozostałą ilość czasu. Po około 2 godzinach od pieczenia (lub jeśli spora część sosu wyparowała) należy dodać pozostałą szklankę bulionu warzywnego. 
Jeśli mięso na górze zbyt mocno się przypieka, można nakryć indyka z góry papierem do pieczenia.

Na około 30 minut przed końcem pieczenia, polać indyka miodem wymieszanym z sokiem z mandarynek. Kiedy indyk będzie gotowy, wyjąć go z piekarnika. 

Smacznego:)

Zobacz też: