Musli z kaszy gryczanej, idealne, zdrowe, chrupiące…

Dlaczego wybrałam grykę?

Ponieważ gryka i wszystkie naturalne produkty z niej przygotowane, są naturalnie bezglutenowe, o ile nie zostały „wzbogacone” o składniki zawierające gluten. Nie wywołuje cukrzycy, nadciśnienia, astmy, zapalenia stawów, otyłości czy problemów z układem pokarmowym. Leczy i wspomaga zdrowie. Zawiera więcej białka i błonnika niż większość ogólnie dostępnych ziaren.
100 gramów gryki zaspokaja aż 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.

Kasza, płatki i mąką gryczana, zawiera unikalnej jakości białka roślinne i niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Kasza, płatki i mąką gryczana, są ponadto bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny. Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.

Zobacz też: Roślina, która może powodować zawał serca (potwierdzony przypadek)

Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczy zapewnia ładną skórę. Jest jak najlepszy balsam i krem. Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask. Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3). To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych. Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka i mąką gryczana jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny. Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.

To musli jest bardzo zdrowe, idealnie zastępuje przesłodzone, super niezdrowe, a nawet toksyczne płatki śniadaniowe, które dajesz dzieciom albo wnukom do jedzenia. Przygotuj im coś zdrowego, coś dobrego, co wyjdzie im na zdrowie. W przeciwieństwie do kupnych płatków śniadaniowych, od mojego musli nie dostaną cukrzycy i nie będą otyłe. Wybieraj dla nich tylko to co zdrowe, a nie chemię.

Te przepisy są hitem: Pyszności bez pszenicy, wyłącznie z mąki gryczanej

To domowe musli z surowej kaszy gryczanej można przechowywać w lodówce w szklanym, zamkniętym słoiku nawet 4 tygodnie. Nawet wtedy pozostaje chrupkie i aromatyczne. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez płatków, czy musli, to te z kaszy gryczanej są dla Ciebie stworzone. Chrupiące, mocno czekoladowe i pyszne. Idealne do deserów a nawet jako przekąska do chrupania w ciągu dnia. Te płatki to idealna alternatywa dla kupnych płatków, przeładowanych cukrem i chemią.

musli z kaszy gryczanej

Domowe musli z kaszy gryczanej

SKŁADNIKI

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (160 gramów)
100 gramów pulpy z migdałów (pozostałej z wykonania mleka migdałowego)
3 łyżki siekanych migdałów
3 łyżki chia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki kakao
szczypta soli morskiej

2 czubate łyżki oleju kokosowego

WYKONANIE

Wszystkie suche składniki tzn. kaszę, pulpę z migdałów, siekane migdały i chia włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Mokre składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać, aż wszystkie dokładnie się połączą, dodać kakao i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Powstanie lejąca, czekoladowa i słodka masa, którą należy przelać do suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Powstaną grudki różnej wielkości. Przełożyć je na blachę i równomiernie rozłożyć.

Piekarnik nagrzać  na 180 stopni z termoobiegiem. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z płatkami i piec około 10 minut, następnie łyżką „przemieszać” płatki i ponownie wstawić na około 10 minut. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze. Dzięki temu płatki równomiernie się przypieką i będą chrupiące. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić je do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, można przesypać je do szklanego słoika i szczelnie zakręcić. Dzięki temu pozostaną chrupiące nawet tydzień.

Zobacz też inne przepisy bez pszenicy i mąki pszennej.

Chleb, który odmienia życie