Chcesz szybciej schudnąć z brzucha, zapisz się na listę wtajemniczonych, bo tylko osoby znajdujące się na tej liście dostaną maila z ze wszystkimi szczegółami i 91% zniżką, program Płaski Brzuch w 12 dni, zapisz się>>
Kasza jaglana nazywana bywa królową kasz i jest dziś uważana za jeden z najzdrowszych produktów w naszej diecie.
Kasza jaglana zawiera mnóstwo składników odżywczych, które są dla naszego zdrowia niezbędne, a jednocześnie jest smaczna, sycąca i można z niej tworzyć przepyszne dania na ciepło i na zimno.
Zapisz się na moją specjalną listę, osób które chcą szybko schudnąć z brzucha>>
Kasza jaglana była kiedyś bardzo popularna na polskich stołach, niestety później musiała ustąpić popularności zbożom, które uprawiane były na wielką skalę, na przykład pszenicy. Obecnie, gdy moda na zdrowe żywienie powoli przekształca się w styl życia, kasza jaglana powraca do łask. Wiele osób jada ją regularnie, jednak są też osoby, które jeszcze nie poznały jej smaku. Czas to zmienić.
5 powodów dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
1. Oczyszcza organizm
Kasza jaglana ma wyjątkowe właściwości oczyszczające. Usuwa z organizmu nadmiar toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Działa alkalizująco, przez co pomaga pozbyć się zakwaszenia organizmu, które powoduje wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych. Częste spożywanie kaszy jaglanej pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Świetne efekty przynosi kuracja oczyszczająca, podczas której zjada się wyłącznie kasze jaglaną. Można dodawać do niej odrobinę masła. Kuracja taka powinna trwać 2-3 dni.
W kaszy jaglanej jest bardzo dużo krzemionki, czyli minerału, który jest niezbędny dla naszej skóry, włosów i paznokci. Krzemionka sprawia, że skóra jest gładka i elastyczna, a włosy odżywione i pełne blasku. Krzemionka ma też bardzo duży wpływ na stan kości i zębów, gdyż przyspiesza ich mineralizację. Jedzenie kaszy jaglanej kilka razy w tygodniu może więc wspomóc nie tylko nasz wygląd zewnętrzny, ale wzmocnić nasze zdrowie od wewnątrz.
3. Nie zawiera glutenu
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Mogą ją bez obaw jeść osoby chorujące na celiakię lub borykające się z nietolerancją tego składnika pokarmowego. Dzięki kaszy jaglanej bezglutenowcy mogą urozmaicić swoje codzienne posiłki bez szkodzenia swojemu zdrowiu. W dzisiejszych czasach gluten eliminują nie tylko osoby, które cierpią na celiakię, ale też osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu i zachowaniu młodości na długie lata. Według wielu badań, gluten dla naszego organizmu nie jest niezbędny, a może być szkodliwy – jego wyeliminowanie może być więc korzystne dla zdrowia.
Popularne: Jak pozbyć się wystającego brzucha>>
4. Chroni przed wieloma chorobami
Kasza jaglana zawiera tryptofan. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej leczenie łagodniejszych stanów depresyjnych. Zawiera też magnez, witaminę B3, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu a także zmniejszyć poziom trójglicerydów i białka C-reaktywnego, co może być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążeniu.
Zobacz też: Zapisz się do nowego programu Płaski Brzuch w 12 dni>>
5. Poprawia nastrój
W kaszy jaglanej znajduje się spora dawka witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój, mogą znacznie złagodzić objawy depresji czy stresu. Jeżeli masz stresującą pracę lub żyjesz w ciągłym napięciu, kaszę jaglaną powinieneś jeść jak najczęściej.
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest pełna zdrowia i doskonale smakuje, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim dlatego, że zawiera w sobie sporo goryczki, której trzeba się pozbyć, żeby polepszyć wartość smakową. Przed ugotowaniem kaszy należy ją bardzo dokładnie przepłukać na sitku – najlepiej kilka razy, naprzemiennie polewając ciepłą i zimną wodą. Następnie całą kasze przesypujemy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Kasza powinna gotować się pod przykryciem, ale nie należy jej mieszać.
Co można zrobić z kaszy jaglanej?
Kasza jaglana ze względu na swój łagodny smak doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Możliwości wykorzystania w kuchni jest naprawdę wiele.
1. Zamiast owsianki
Jeśli nie lubisz smaku tradycyjnej owsianki, a zależy Tobie na pożywnym i sycącym śniadaniu, zamień płatki owsiane na kaszę jaglaną. Wystarczy ugotowaną kasze rozmieszać w miseczce, dodać do smaku ulubione owoce (banany, truskawki, maliny, jagody, suszoną żurawinę czy rodzynki), całość dokładnie wymieszać i zalać niewielką ilością mleka roślinnego. Takie pożywne śniadanie doskonale smakuje zarówno w wersji ciepłej, jak i na zimno. Dostarczy mnóstwa energii na wiele godzin i nie dopuści do szybkiego powrotu uczucia głodu.
2. Tarta z kaszy jaglanej
Tarta na bazie kaszy jaglanej to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu. Wystarczy wymieszać kaszę jaglaną z kilkoma łyżkami mąki kukurydzianej, wbić jajko i całość ugnieść na ciasto. Następnie to ciasto wykładamy na formę do tarty i kładziemy to, na co akurat mamy ochotę – suszone pomidory, ugotowany szpinak, oliwki, ser zwykły lub pleśniowy, kawałki kurczaka, cukinię, bakłażana – jednym słowem wszystko, co da się upiec. W ten sposób uzyskamy zdrowy, smaczny i bardzo pożywny zamiennik pizzy. Tartę z kaszy jaglanej można też upiec z dowolnymi owocami.
3. Pasta z kaszy jaglanej
Ugotowaną kasze jaglaną można też zamienić na pyszną pastę, idealną do smarowania pieczywa. Ugotowaną kaszę należy zmiksować na gładką masę, dodać do smaku soli, pieprzu oraz dowolnie wybranych ziół oraz dodatki – mogą to być suszone pomidory, szpinak, jajka, czosnek, szczypiorek, pieczarki czy tuńczyka. Możliwości wykonania pasty jest tak wiele, że można przez długi czas eksperymentować w kuchni, a pomysły i tak nie wyczerpią się.
4. Kotlety z kaszy jaglanej
To doskonałe rozwiązanie dla wegetarian, którym marzy się od czasu do czasu zjeść smażonego kotleta. Kasza jaglana ma idealną, kleistą konsystencję, z której można uformować pulpety czy burgery. Do kotletów również można dodać sporo dodatków w zależności od upodobań – mogą to być pieczarki, jajka, soczewica, ziemniaki, ziarna dyni i słonecznika. Warto pamiętać o dodaniu do masy kotletowej surowego jajka – wtedy kotlety podczas smażenia nie rozpadną się. Jaglane kotleciki można podawać w towarzystwie sosów, można tez zrobić z nich domowej roboty wegetariańskie hamburgery. Zobacz też przepis na moje kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i jajka.
5. Sałatki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest idealnym składnikiem wielu sałatek, podawanych na zimno. Praktycznie wszędzie tam, gdzie w przepisie jest makaron czy ryż, można w zamian podstawić kasze jaglana. Dzięki temu potrawa będzie równie smaczna, a jednocześnie dużo bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zaspokoi też głód na dużo dłużej niż sałatka na bazie białego makaronu czy ryżu.
Co jeszcze możesz zrobić, aby szybciej schudnąć, szczególnie z brzucha?
No cóż, mam coś sprawdzonego… jeśli Ci powiem, że jest pewien jadłospis, który działa i jest bardzo skuteczny, nawet jeśli ma do zgubienia, więcej niż 15 kg! Zastosuj go już dziś i chudnij zdrowo i szybko. Jadłospis jest dokładnie rozpisany, tak, abyś wiedziała co jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Pamiętaj, też, że świetne rezultaty daje picie ciepłej wody z cytryną około 30 minut przed każdym posiłkiem. Nie czekaj dłużej tylko zastosuj mój jadłospis. Gotowy, dobrze rozpisany jadłospis znajdziesz na następnej stronie: