Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Ta mieszanka ryżowego makaronu, świeżych ziół i zdrowych warzyw jest doskonałym pomysłem na lekkie i pyszne danie. Znajdują się w niej m.in. bogate w zdrowe tłuszcze awokado oraz zawierająca mnóstwo witaminy C papryka. Przepis jest zgodny z zasadami Klubu Kasi dlatego każdy, kto do niego należy może go śmiało włączyć do swojego jadłospisu.

Kulinarnej inspiracji dostarczył ostatnio blog Pinch and Yum. Ze względu na małą ilość węglowodanów, potrawę można spokojnie zjeść na kolację. Jak dokładnie ją wykonać? Sprawdź poniższe wskazówki.

Składniki na 4 porcje:

  • 200g makaronu ryżowego
  • świeże zioła: bazylia, mięta i kolendra
  • papryka serrano
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
  • awokado
  • warzywa (papryka, ogórek, marchew)
  • 400g krewetek (opcjonalnie: kurczak)

Na słodki czosnkowo-limonkowy sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Namoczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie i zostawić go na około 30 minut. Kiedy zmięknie, wrzucić go do gotującej się wody na 1-2 minuty. Posiekać świeże zioła (mieszanka bazylii, mięty i kolendry sprawdza się doskonale i daje niesamowity aromat), pokroić na plasterki paprykę serrano oraz awokado, a pozostałe warzywa obrać na cienkie paseczki (można wykorzystać do tego obieraczkę Julienne lub temperówkę do warzyw). Mieszankę warzyw i makaronu polać sosem czosnkowo-limonkowym i posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Makaron, zależnie od gustu, można spożywać na zimno, bądź ciepło. Opcjonalnie potrawę podawać z krewetkami lub kawałkami kurczaka.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Pinch and Yum.

Zobacz także: