Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Smakują tak doskonale jak wyglądają. Czekoladowe jajka na kokosowych gniazdkach mogą być nie tylko pomysłowym uzupełnieniem wielkanocnego menu, ale również bardzo estetyczną dekoracją świątecznego stołu. W oryginalnym przepisie na ten deser znalazły się jajka, składające się z takich produktów jak m.in. masło kakaowe, syrop klonowy i kakao. Ja proponuję wam wersję bardziej fit, w postaci mieszanki daktyli, płatków owsianych, migdałów i gorzkiej czekolady.
Składniki:
Kokosowe gniazdka:
1 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki kokosowego masła lub pasty tahini
1/4 szklanki kokosowego oleju
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka syropu klonowego
Czekoladowe wielkanocne jajka:
100 g daktyli (namoczonych prze 10 min. w wodzie)
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
30 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Włóż papilotki do formy na babeczki. W średniej misce zmieszaj ze sobą masło kokosowe, mleko kokosowe (gęstą część z puszki), ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Przelej masę na kokosowe gniazdka do papilotek, posyp ją wiórkami kokosowymi, a następnie wsadź do zamrażalnika. Aby zrobić czekoladowe jajka, najpierw zmiksuj płatki owsiane z daktylami i migdałami, a kiedy masa będzie już gładka, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kakao i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową mieszankę wstaw do lodówki na kilka godzin, po czym uformuj z zastygniętej masy małe wielkanocne jajeczka. Wyciągnij kokosowe gniazdka z zamrażalnika i ułóż na nich jajka.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony Food Matters
Zobacz także: