Kartofle pieczone. To lubię!

Bycie na diecie wcale nie musi oznaczać, że jesz niesmaczne produkty i dania. Wprost przeciwnie, im lepsze będą Twoje potrawy, tym dłużej i przyjemniej wytrwasz w swoich postanowieniach. Oczywiście gotowane ziemniaki też są dobre, ale czasem potrzebna jest odmiana…

Dziś proponuję świetny dodatek do dania głównego lub małą przekąskę o kaloryczności 200 kcal. Proponuję bataty bardzo popularne i smaczne bataty, przygotowane najprościej jak można…Dlaczego bataty?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Jeden średni batat to prawie 700 mg tego cennego pierwiastka.

Oprócz sporej dawki potasu, w batatach znajdziemy też sporo skrobi, beta-karotenu, błonnika oraz witamin A i E. Jedząc bataty zapewnimy sobie na długo uczucie sytości, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy stan skóry oraz zaspokoimy zapotrzebowanie na potas.

Potas jest dla organizmu niezbędny bo wpływa na nasze mięśnie, układ nerwowy i krwionośny, a także bierze udział w transportowaniu składników odżywczych. Jest też niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.

Potas reguluje też naszą gospodarkę wodną, pobudza wytwarzanie insuliny, kontroluje skurcze mięśni i utrzymuje na właściwym poziomie pH wewnątrz komórek. Można więc sobie wyobrazić, jakie spustoszenie może wywołać niedobór potasu utrzymujący się przez dłuższy czas?

Przepis na pieczone bataty

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE w sumie 200 kalorii

1 duży batat
szczypta soli i pieprzu
4 łyżeczki śmietanki ryżowej lub migdałowej (nie jem nabiału, ale jeśli Ty go jesz, możesz dodać zwykłą śmietankę 18%)
świeży tymianek do posypania batatów

WYKONANIE

Ziemniaka dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki mniej więcej 3-4 milimetry, można je zetrzeć na mandolinie do ogórków, ale należy uważać, aby plasterki były całe, nie wiórki.

Piekarnik nastawić na 180 stopni celsjusza. W naczyniu żaroodpornym lub blasze ułożyć układać plasterki ziemniaków, za każdym razem posypując każdy talarek odrobiną soli i pieprzu. Na koniec każdą „wieżyczkę” polać śmietanką i posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 20 minut aż bataty będą miękkie i delikatnie się przypieką.

Życzę wszystkim smacznego batata:)

 

Szukasz innych ciekawych przepisów, na śniadania, obiady, kolacje i przekąski?

Znajdziesz je poniżej. Wszystkie wykonane są z produktów zdrowych, które mają mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Znajdziesz w nich także dokładnie rozpisany jadłospis z uwzględnieniem proponowanych dań.