Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Vital Detox
Słodkie napoje gazowane i soki. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie?
Sięgamy po nie wówczas, gdy jesteśmy spragnieni. Napoje gazowane i soki owocowe nie gaszą jednak poczucia pragnienia, ale je wzmagają. Choć są powszechnie dostępne w każdym sklepie, wcale nie są zdrowe.
Co należy o nich wiedzieć?
Cały rynek napojów bezalkoholowych warty jest ok. 12 mld zł, dlatego też producenci skupiają swe wysiłki na zachęcaniu potencjalnych konsumentów.
Czy słodkie soki i napoje gazowane są zdrowe? Niekoniecznie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele składników mogących wywoływać choroby. Przed włożeniem wybranych produktów do sklepowego koszyka warto dokładnie zapoznać się z etykietą i zweryfikować, czy ich producent rzeczywiście oferuje zdrowy sok.
Zobacz co się dzieje z Twoim ciałem i jak to wpływa na Twoje zdrowie kiedy pijesz gazowane napoje?
1. Mogą powodować astmę
Wszystko dlatego, że napoje gazowane zawierają w składzie benzoesan potasu. Ten związek chemiczny stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także przy produkcji chemii. Poza astmą, może wywoływać wypryski lub pokrzywkę.
2. Powodują problemy z nerkami
Zarówno napoje gazowane, jak i słodkie soki są źródłem kwasu fosforowego. Choć jest on powszechnie wykorzystywany jako regulator kwasowości, nie można zapomnieć, że jest też wykorzystywany do odkamieniania armatury czy używany przy produkcji odrdzewiacza do stali. Jego nadmierne spożycie przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.
3. Wpływają na pracę mózgu
Szklanka napoju gazowanego lub soku to solidna dawka cukru. W efekcie w organizmie dochodzi do skomplikowanego procesu, którego celem jest wprowadzenie cukru do krwiobiegu. Wówczas w organizmie wzrasta produkcja dopaminy. Ta jest odpowiedzialna za stymulowanie ośrodków przyjemności w mózgu – w efekcie czujemy się lepiej, mamy więcej energii, ale to uczucie dość szybko mija.
4. Powodują otyłość
Zarówno napoje gazowane, jak i soki mogą zawierać duże ilości cukru. Ten, jak wiadomo, jest odpowiedzialny za wzrost wagi ciała. Stąd już tylko krok do problemów z krążeniem czy rozwoju nowotworu jelita grubego. Ciekawe badania o napojach słodzonych opublikowali amerykańcy naukowcy, którzy przez dekadę sprawdzali, jaki wpływ na wzrost objętości brzucha ma picie napojów niegazowanych u osób po 65. roku życia.
Okazało się, że tym pacjentom, którzy wypijali co najmniej szklankę słodkiego napoju każdego dnia, obwód brzucha po 10 latach zwiększył się o 8 cm, podczas gdy u osób, które nie sięgały po takie produkty tylko o 2 cm.
Wystarczy zobaczyć zdjęcia Georga Prior, który przez 1 miesiąc pił 10 puszek koli dziennie. Niby to tylko kilka, pusze koli, a efekt tragiczny!
5. Powodują choroby serca
HFCS, czyli syrop glukozowo-fruktozowy, jest częstym składnikiem słodkich napojów i soków. Niestety, nie pozostaje on obojętny dla zdrowia człowieka. Zbyt duże spożycie tej substancji przyczynia się do otyłości brzusznej czy zwiększenia ciśnienia krwi. HFCS jest również odpowiedzialny za podnoszenie stężenia „złej” frakcji LDL. Nadmiar tego cholesterolu prowadzi np. do miażdżycy.
6. Wpływają na płodność
Napoje gazowane i soki mogą zawierać w składzie BPA, czyli bisfenol A. Zastosowanie tego związku chemicznego jest szerokie – wykorzystuje się go jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych, ale stosuje się go także przy produkcji tworzyw sztucznych (jest obecny np. w puszkach, w jakich sprzedawane są napoje gazowane). Dziś wiadomo, że BPA może powodować problemy z płodnością.
7. Mają wpływ na zęby i szkliwo
8. Mogą powodować osteoporozę
Ponieważ napoje gazowane i soki zawierają kwas fosforowy, mogą powodować osteoporozę. Dlaczego? Kwas fosforowy jest wykorzystywany jako regulator kwasowości, a zwłaszcza kwaśne są napoje gazowane. W praktyce organizm, by uporać się z taką ilością kwaśnego pH, pobiera jony wapnia m.in. z kości. Efektem jest ich osłabienie. Jeżeli taka sytuacja powtarza się często, to w kościach faktycznie zaistnieją spore ubytki wapnia.
Zobacz też: Picie tego białego napoju powoduje łamanie kości i zwiększa zachorowalność na raka, nie pij go!
9. Zwiększają zachorowalność na cukrzycę
Ilość cukru zawarta w napojach gazowanych i sokach podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę o 60% – do takich wniosków doszli naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji. Warto pamiętać, że już teraz na całym świecie na cukrzycę cierpi ok. 340 mln ludzi i – według szacunków – ilość zachorowań będzie wzrastała z każdym rokiem.