Oto jak możesz poprawić swoje zdrowie i schudnąć, zapisz się na darmowy 3-DNIOWY WITALNY DETOKS
Choć wydaje się, że arbuz do tylko słodka woda, to jednak jego zdrowotne właściwości mogą Cię zaskoczyć.
Powiedziałabym nawet, że arbuz to samo zdrowie, bo zawarte w nim składniki obniżają ciśnienie krwi. Jest świetną przekąska dla diabetyków, bo ma niski ładunek glikemiczny.Dzięki dużej zawartości wody, arbuz działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Oto 3 ważne powody, dla których warto jeść arbuzy
1. Arbuz, ma więcej likopenu niż surowe pomidory
Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który nadaje owocom i warzywom kolor czerwony. Okazuje się, że arbuz ma go więcej niż pomidory. W porównaniu do świeżych pomidorów, jedna szklanka
Likopen ma silne działanie antynowotworowe. Jest szczególnie pomocny w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty, raka jajnika, szczególnie u kobiet w okresie po menopauzie. Badania wykazały, również że leczenie likopenem zmniejsza wzrost guzów mózgu i nowotworu piersi. Ponieważ nasz organizm nie może sam wytworzyć likopenu, należy dostarczyć go wraz z dietą, najlepiej spożywając naturalne produkty bogate w ten składnik.
Oprócz właściwości pomocnych w leczeniu raka prostaty, likopen obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu nawet o 55%. W jednym z badań przeprowadzonych na grupie 1000 mężczyzn, po uwzględnieniu innych czynników ryzyka udaru mózgu, takich jak podeszły wiek, cukrzyca, okazało się, że u mężczyzn z najwyższym poziomem likopenu we krwi ryzyko udaru mózgu było o 55% mniejsze niż w grupie mężczyzn, którzy mieli mniejsze poziomy likopenu.
Aby nasz organizm dobrze wchłonął likopen niezbędny jest jakiś zdrowy tłuszcz, aby wszystkie składniki odżywcze zostały rozpuszczone i przyswojone.
2. Arbuz zawiera L-cytrulinę, która zmniejsza bolesność mięśni
Najwięcej l-cytruliny znajduje się w skórce arbuza. Skórka jest całkowicie jadalna! Aby to wykorzystać, najlepszym sposobem jest spożycie jej w postaci koktajlu. Wystarczy włożyć kawałek arbuza wraz z zieloną skórką i dokładnie zmiksować. Daje słowo, że taki koktajl smakuje równie dobrze co bez skórki, różnica jest praktycznie nie zauważalna.
3. Arbuz w 91 % składa się z wody
To ważne, bo woda utrzymuje nas przy życiu. Potrzebujemy jej dla pięknej skóry, prawidłowego metabolizmu i do zachowania zdrowia. Arbuza to idealny owoc w gorące letni dzień, bo pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia i uniknąć odwodnienia, co zdarza się, szczególnie dzieciom i osobom starszym.
Jak jeść więcej arbuza?
Arbuza można jeść na deser, lub na „wytrawno” z serem feta i bazylią. Proponuję doskonałą sałatkę na letnie upały.
Lekka, orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera fety i bazylii. Robi się w 3 minuty, wygląda bardzo efektownie i jest po prostu pyszna. Soczysty i słodki arbuz przełamany smakiem bazylii i świeżo mielonego czarnego pieprzu, to idealne danie na lekki lunch lub kolację. To jedna z moich ulubionych sałatek:) pycha…
Sałatka z arbuza z bazylią i oliwą z oliwek
SKŁADNIKI na 2 porcje sałatki
Ćwiartka arbuza około 500 gramów
2 plasterki sera feta ( u mnie feta z migdałów)
4 liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
WYKONANIE
Odciąć skórkę z arbuza. Miąższ pokroić na dowolne kawałki. Ja pokroiłam je na trójkąty i potem raz jeszcze na pół.
Przełożyć arbuza do miseczki, posypać posiekaną bazylią, dodać na wierz ser feta i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Na koniec posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przeczytaj też:
9 powodów, dlaczego należy płukać usta olejem kokosowym
2 łyżki tego oleju dziennie pomagają przyspieszyć odchudzanie, szczególnie z brzucha