Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Jakie korzyści zdrowotne mają ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to specyficzny produkt -Polacy i przedstawiciele innych narodów środkowej Europy je uwielbiają, natomiast w innych krajach, traktowane są z dużą podejrzliwością. Na szczęście, wraz z modą na naturalne, zdrowe jedzenie, do jedzenia naszego polskiego przysmaku, przekonuje się coraz więcej osób.
Ogórki nie są wyłącznie przysmakiem kuchni polskiej
Ogórki kiszone występują także w kuchniach innych krajów, takich, jak:
-
Indie – pod nazwą gherkin
-
W kuchni żydowskiej – gdzie dzielą się na „świeże” oraz „stare”, w zależności od czasu fermentacji. Są szczególnie popularne w Nowym Jorku, Rosji, na Ukrainie i w Polsce.
-
Na Węgrzech – gdzie do ogórków zwykle dodaje się octu
-
We Francji – od ogórków w occie wzięła się nazwa „korniszony”.
-
W Szwecji i Danii – gdzie przygotowuje się je dopiero po pocięciu na plasterki
Zobacz też: Plan jedzenia na który chudnie każdy, nawet największy leń>>
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to nie tylko świetny smak – są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.
1. Błonnik zmniejsza także poziom cholesterolu i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
2. Ogórki kiszone to produkt podlegający fermentacji, która prowadzi do zwiększenia ilości witamin.
3. Witamina K – w diecie większości osób jest zbyt mało witaminy K, ponieważ jej źródłem są wyłącznie produkty fermentowane (jak na przykład japoński produkt, z fermentowanej soi-natto). Na szczęście, nasze polskie ogórki zawierają 72.1 mikrogramów witaminy K w jednej porcji, co stanowi aż 58% dziennego zapotrzebowania dla mężczyzn i 80% dla kobiet. Taka sama porcja ogórków przed kiszeniem zawiera tylko 17.1 mikrogramów witaminy K. Witamina K wpływa na krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową organizmu.
4. Witamina A – ogórki kiszone to bogate źródło witaminy A – jedna porcja zaspokaja prawie 40% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla mężczyzn i 50% dla kobiet. Witamina A dostępna w ogórkach kiszonych, wpływa korzystnie na krew, reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok.
5. Witamina C – ogórki to także bogate źródło witaminy C – jest jej dwa razy więcej niż w zwykłych ogórkach.
6. Probiotyki – wszystkie fermentowane produkty, zawierają kwas mlekowy i dużą ilość probiotyków. Bakterie mlekowe nadają im smaku i wpływają korzystnie na nasze jelita, poprawiają odporność i oczyszczają organizm.
Podczas fermentacji dochodzi także do produkcji acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza zaparcia i poprawia pracę układu nerwowego. W ogórkach kiszonych znajdują się także izotiocyjaniny, substancje o potencjalnym działaniu nowotworowym. Zawierają także antyoksydanty, takie, jak antocyjany.
Co z zawartością soli w ogórkach, czy szkodzi?
Zawartość soli największym minusem ogórków jest duża zawartość soli – jest ona konieczna po to, by zahamować rozwój bakterii podczas kiszenia. Jeśli jesteś na diecie małosolnej, unikaj ogórków kiszonych.
Pozytywne działanie na organizm mają zarówno same ogórki, jak i sok z ogórków kiszonych. Nie należy go jednak przyjmować w dużych ilościach, ze względu na sporą zawartość soli.
Zdrowy układ pokarmowy wpływa na odporność
Rzadko kiedy zdajemy sobie z tego sprawę, ale w żywności znajduje się ogromna ilość bakterii, które nie giną w czasie gotowania. Dopiero wysokie pH w żołądku pozwala zniszczyć bakterie, grzyby i pierwotniaki. Niestety, ale ten system wraz z wiekiem działa coraz słabiej i w wieku 70 lat, znacznie wzrasta ryzyko zarażenia różnymi chorobami drogą jelitową. Z tego powodu, starsze osoby są znacznie bardziej narażone na zarażenia salmonellą i innymi chorobami. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy, jest zbyt mała ilość bakterii jelitowych.
Naukowcy odkryli, że niedobór zdrowych bakterii, jest związany z przyśpieszonym starzeniem, osłabieniem organizmu oraz ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Obecnie trwają badania, które mają na celu wyjaśnić dokładny związek tych dwóch czynników. Jedno jest pewne – uzupełnianie flory jelitowej za pomocą odpowiedniej diety (bogatej między innymi w produkty kiszone), wpływa korzystnie na zdrowie.
Niedobór bakterii jelitowych to przyczyna otyłości
Jednym z czynników prowadzących do otyłości, jest stan zapalny, spowodowany przez endotoksyny wydzielane przez szkodliwe bakterie. Gdy jesz zbyt dużo „śmieciowego jedzenia” (szczególnie cukru i węglowodanów prostych), dochodzi do ich rozwoju. Endotoksyny przechodzą następnie przez ściany jelita, rozregulowując pracę podwzgórza. Ten ośrodek kontroluje apetyt, a naukowcy odkryli powiązanie między stanem zapalnym podwzgórza, a otyłością.
W jaki sposób odwrócić ten proces? Najprościej jest zwiększyć ilość pożytecznych bakterii, przez zwiększenie ilości fermentowanej żywności w diecie. Bardzo dobrym rozwiązaniem, są ogórki kiszone, które dodatkowo hamują apetyt, z uwagi na dużą zawartość błonnika.
Czy wiesz, że ogórki to także superfood
W grupie produktów określanych mianem superfood, znajdują się przede wszystkim egzotyczne owoce i warzywa. Okazuje się jednak, że nasze zwykłe ogórki kiszone, także powinny się znaleźć w tym gronie. Stosuje się je w diecie GAPS, która koncentruje się na „leczeniu i uszczelnianiu” jelita poprzez wprowadzenie aminokwasów, minerałów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także pokarmów fermentowanych jak kiszone ogórki. Dieta ta z powodzeniem pozwala zmniejszyć objawy takich chorób, jak:
-
autyzm
-
padaczka
-
zmiany nastroju
-
stany zapalne stawów
-
stwardnienie rozsiane
-
celiakię
-
i wiele innych dolegliwości
Dieta GAPS obfituje w produkty fermentowane, które chelatują toksyny i odtruwają organizm, usuwając z niego metale ciężkie.
Ogórki wpływają także na
-
zwiększenie wchłaniania witamin i minerałów
-
zmniejszenie wchłaniania tłuszczu
-
obniżenie ryzyka nowotworów
-
zmniejszenie objawów trądziku
Podsumowanie
Ogórki kiszone są dobrą alternatywą dla warzyw i owoców w okresie zimowym. Proces fermentacji sprawia, że ogórki zyskują wyjątkowych właściwości i będą znacznie bardziej wartościowe, od mrożonych warzyw dostępnych w sklepach. Są szczególnie wartościowe ze względu na zawartość probiotyków, błonnika i witaminy K.
Zobacz też:
Dieta przy Hashimoto, co jeść aby czuć się lepiej i ułatwić sobie odchudzanie?
Cudowna przyprawa, czarny pieprz. Zobacz na co jest dobry?
Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie, najlepsze sposoby?