Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Czarny pieprz oraz pieprz kajeński to jedne z najmniej docenianych domowych leków. Warto poznać ich niezwykłe właściwości.
Zestaw solniczki i pieprzniczki to prozaiczny rekwizyt w każdej kuchni czy jadalni ale mało kto na co dzień zadaje sobie pytanie, co tak naprawdę kryję się w czarnych ziarenkach. Owszem, dodajemy trochę do smaku, ale w razie problemów zdrowotnych od razu sięgamy po lekarstwa. A może warto spróbować naturalniej?
Na co jest dobry czarny pieprz, zdrowotne właściwości
Czarny pieprz to owoc tropikalnej rośliny pochodzącej pierwotnie z Indii, który przyjmuje charakterystyczną postać pestkowca, a więc grona małych ziarenek. Te ziarenka, wysuszone i sfermentowane, to przyprawa, którą znamy ze stołu i cenimy za wyraźny, pikantny smak. Z punktu widzenia medycznego najważniejszym związkiem chemicznym występującym w pieprzu jest alkaloid piperyny, odpowiedzialny za ostrość smaku, ale jednocześnie mający szereg zdrowotnych zastosowań. Obok piperyny w pieprzu znajdują się również witaminy C i K, a także mangan, żelazo i potas.
Liczne badania nad działaniem piperyny dowodzą, że wiele powszechnych dolegliwości może być skutecznie leczonych… pieprzem!
1. Zaburzenia trawienia. Pieprz wzmaga wydzielanie kwasu chlorowodorowego w żołądku, przyspieszając proces trawienia i minimalizując ryzyko zaparcia, kolki czy biegunki. Ponadto, większe ilości czarnego pieprzu w diecie zapobiegają tworzeniu się gazów jelitowych, z drugiej strony stymulując pocenie, co z kolei ułatwia organizmowi pozbywanie się toksyn. I nawet jeśli, mdłości lub inne problemy żołądkowe sprawiają, że wydaje nam się, że pieprz tylko zaszkodzi – rzeczywistość okazuje się często odwrotna. Bulion warzywny z większością ilością pieprzu może nawet złagodzić przebieg grypy żołądkowej.
2. Odchudzanie. W badaniach klinicznych piperyna wpływa na geny, blokując powstawanie nowych komórek tłuszczowych oraz pomaga rozbijać te już istniejące, które następnie wykorzystywane są do zdrowych procesów enzymatycznych, zamiast szpecić nasze uda i brzuchy. Czarny pieprz polecany jest sportowcom oraz osobom na diecie, które chcą „podkręcić” metabolizm – wystarczy każdą kanapkę, sałatkę czy porcję zupy trochę mocniej doprawić.
Popularne: Węższa talia i mniejszy brzuch po wykluczeniu tych 5 produktów?
3. Kaszel i przeziębienie. Już tradycyjna medycyna ajurwedyjska zalecała toniki z pieprzem na mokry kaszel z odkrztuszającą się wydzieliną. Faktycznie bowiem pieprz wykazuje silne działanie udrażniające górne drogi oddechowe, pomagając radzić sobie nie tylko z zapaleniem oskrzeli, ale także zapaleniem zatok czy zwykłym katarem. Wykrztuśne właściwości piperyny pozwalają rozpuścić zalegającą flegmę i szybciej pozbyć się infekcji. Do celów terapeutycznych zaleca się picie herbaty oraz rosołu czy barszczu ze sporą dawką czarnego pieprzu.
4. Lepsza przyswajalność. Piperyna znacząco zwiększa przyswajalność witamin A i C a także selenu, betakarotenu i innych ważnych dla organizmu związków. Oznacza to, że przyjmując zdrową strawę z dodatkiem pieprzu korzystamy pełniej z dobrodziejstw jej składników odżywczych. Ciesząca się wspaniałą sławą ze względu na właściwości przeciwzapalne kurkuma w towarzystwie czarnego pieprzu jest dwudziestokrotnie bardziej efektywna!
5. Jest silnym przeciwutleniaczem. Piperyna zapobiega i naprawia szkody związane z działaniem wolnych rodników. Jako antyoksydant chroni w ten sposób układ krążenia oraz wątrobę, ponadto wykazując działanie przeciwnowotworowe. To wolne rodniki bowiem przyczyniają się do mutacji DNA, które mogą skończyć się zmianami rakowymi. Dla pań istotne będą także odmładzające właściwości pieprzu, który poprzez ochronę przeciwrodnikową zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, przebarwień na skórze oraz zaburzeniom pamięci.
Czarny pieprz był już bohaterem wielu studiów naukowych i wydaje się być prawie panaceum. Przypisuje mu się bowiem także działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwwrzodowe, a nawet zapobiegające chorobie Alzheimera. W aplikacji zewnętrznej okazuje się mieć pozytywne, peelingujące oraz wybielające działanie na skórę, zapobiegając także powstawaniu łupieżu.
Zobacz też:
3 dania, które jedzą fitneski i każda szczupła osoba
Zobacz co się dzieje z Twoim organizmem po zjedzeniu takiego śniadania
Węższa talia i mniejszy brzuch po wykluczeniu tych 5 produktów?
Sól i pieprz odkwaszające organizm, specjalna mieszanka?
Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-black-pepper.html
http://www.health.com/health/gallery/0,,20447914,00.html
http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-black-pepper.html
http://foodfacts.mercola.com/black-pepper.html
http://www.cayennepepper.info/health-benefits-of-cayenne-pepper.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/267248.php
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120502123520.htm