Kanapki bez chleba. Czy da się je zrobić? Oto 5 fajnych przepisów
Każdy wie, że od chleba i złych węglowodanów się tyje. Są też wielką przeszkodzą w odchudzaniu, bo efekty są wówczas marne i mało widoczne. Diety oparte o małą ilość węglowodanów sprzyjają nie tylko walce z otyłością, ale też leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym przede wszystkim cukrzycy typu 2 i niedoczynności tarczycy czy Hashimoto.
Okazuje się bowiem, że ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie powoduje, że głównym źródłem energii dla organizmu stają się kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe, a nie glukoza. Diety polegające na obniżeniu codziennej dawki węglowodanów poprawiają odporność glikemiczną i stabilizują poziom glukozy we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. U osób przebadanych, które stosowały dietę nisko węglowodanowa nastąpiła znaczna utrata masy ciała i poprawa ogólnej kondycji organizmu.
Poza tym jakość chleba, szczególnie produkowanego masowo w supermarketach pozostawia wiele do życzenia. Słaba jakość mąki, spulchniacze, chemia…sprawiają, że od takiego chleba się puchnie, dosłownie. Na szczęście każdy z nas ma wybór. Można zrobić samemu pyszny chleb (przepis na lepszy chleb) lub przygotować kanapki bez chleba.
Oto 5 przepisów na kanapki bez chleba
1. Pyszne kanapki jabłkowe z masłem orzechowym
W tych kanapkach, wszystko do siebie pasuje. Jabłka idealnie smakują z masłem orzechowym, choć myślę, że równie dobrze pasowałoby także masło migdałowe, a nawet nutella własnej roboty.
Przepis prosty, pyszny i szybki. Wystarczy pokroić ulubione jabłko w grubsze plastry, posmarować masłem orzechowym lub migdałowym i posypać prażonymi orzechami lub płatkami owsianymi.
Przepis pochodzi z bloga NavyNut
2. Kanapki z sałaty
Przewagą tych kanapek jest to, że robi się je błyskawicznie i małą naprawdę mało kalorii. 1 duży liść sałaty lodowej ma zaledwie 6 kalorii. Do środka można włożyć co tylko mamy. Wędlinę, kawałek żółtego serca, kawałek ryby, grillowane warzywa z kolacji lub dowolną ilość świeżych warzyw. Wystarczy liść sałaty (najlepiej lodowej) wypełnić nadzieniem i zawinąć.
Zdjęcie pochodzi Veganlogy
3. Rolssy z jajek
Trochę przypominają omlet, ale są dużo cieńsze i można je zwinąć w rulonik. Podobnie jak do omletu, można dodać ulubione warzywa, z tym, że należy je bardzo drobno posiekać. W miseczce rozbić 2 jajka, mocno je „roztrzepać” i przelać przez sitko. Chodzi o to, aby masa z jajek była gładka i bez grudek. To co pozostanie na sicie wyrzucamy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Patelnię należy delikatnie nasmarować masłem i wylać na nią masę jajeczną. Placek powinien być cienki. Po 2 minutach, podważamy masę szpatułką i zwijamy w rulonik. Jeśli patelnia jest mała można zrobić 2-3 sztuki rollsów. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimo. Z powodzeniem można je zabrać do pracy na drugie śniadanie.
4. Tortilla z alg
Kto z was nie lubi tortilli? Nadziewa się ją mnóstwem pyszności, a jak wtedy smakuje…:) pycha. Oto przepis na zdrową, pyszną i dietetyczną tortillę. Świetna jako przekąska lub lekka kolacja.Tortilla z łososiem zawinięta w algi
5. Kanapki z pieczarek
Kto by pomyślał, że nasze tradycyjne pieczarki idealnie mogą zastąpić kromkę chleba. Wystarczy ugrillować lub upiec dwa duże „kapelusze”, do środka włożyć kawałek mięsa i warzywa. Całość można dodatkowo zapiec, lub zjeść na zimno. Przepis pochodzi z Multiply Delicios