Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Uwielbiam awokado, mogłabym je jeść codziennie. Ma mnóstwo zdrowego tłuszczu, który odżywia cały organizm. Jest to też owoc, który często pojawia się w moim Klubie Kasi.

Przy tej przekąsce raz na zawsze zapomnisz o niezdrowym fast foodowym jedzeniu. Tradycyjne frytki są zazwyczaj przesączone szkodliwymi tłuszczami trans, a do tego mają mnóstwo soli. Po co się truć, skoro istnieją znacznie lepsze alternatywy? Nie dość, że nie zyskasz przez nie dodatkowych kilogramów, to jeszcze dostarczą Ci mnóstwo wartości odżywczych.

Tym zdrowym pomysłem są absolutnie bezkonkurencyjne chrupiące frytki z awokado. Mają zero szkodliwych tłuszczów i zero glutenu. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a Ty zjesz smaczny i dostarczający energii posiłek.

Awokado należy do najtłustszych owoców, ale jest źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. To również bogactwo potasu oraz witamin C, E, A oraz witamin z grupy B. Awokado ma mnóstwo glutationu, czyli silnego antyoksydantu, który poprawia wydajność układu immunologicznego oraz wspiera pracę wątroby i układu nerwowego.

Co ciekawe, awokado ma sporo kalorii, a mimo wszystko posiada właściwości odchudzające. Otóż te owoce zawierają tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm. To właśnie dzięki temu możesz stracić zbędne kilogramy.

Zobacz też: Jak szybko schudnąć, nawet 10 kg w 30 dni?

Zobacz, jak wykonać przepyszne frytki z awokado w chrupiącej panierce z mąki kokosowej i migdałowej oraz z dodatkiem ostrych przypraw, które przyspieszą metabolizm.

CHRUPIĄCE FRYTKI Z AWOKADO

Składniki (2-4 porcje):

2 awokado

1 jajko

1/4 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka mąki migdałowej

2 łyżeczki wędzonej papryki

szczypta chilli

szczypta soli i pieprzu

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 C. Do mąki migdałowej dodaj szczyptę soli, pieprzu i mieloną wędzoną paprykę. W małej miseczce rozmieszaj jajko. Awokado pokrój na średniej grubości łódeczki. Następnie obtocz awokado w mące kokosowej, zamocz je w jajku i poprósz uprzednio przygotowaną mieszanką mąki i przypraw. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, umieść na nim awokado, skrop je delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony The Hearty Soul

Zobacz także: