Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Herbatka imbirowa w tradycyjnej medycynie stanowił remedium na przeziębienie i problemy z trawieniem. Dzisiaj, kiedy niemal w każdym markecie można nabyć świeży korzeń imbiru, jego przygotowanie nie stanowi żadnego problemu. Ten niezwykły, orientalny składnik stanowi nie tylko aromatyczną przyprawę, ale również środek o licznych właściwościach zdrowotnych.

Imbir – najzdrowsza przyprawa świata

Imbir swoje działania zawdzięcza licznym aktywnym substancjom, które kryją się w jego sokach. Naturalne olejki, takiej jak gingerol, podobny w strukturze shogaol, oraz powstający w wyższych temperaturach zingeron mają liczne działania przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet… odchudzające, jak sugeruje International Journal of Pharmacology. Ponadto jest naturalnym środkiem łagodzącym nudności, który mogą bezpiecznie przyjmować zarówno dzieci zmagające się z chorobą lokomocyjną, jak i kobiety w ciąży, pisze Nutritional Journal. Sportowcy również powinni docenić imbir jako środek łagodzący zakwasy i ból po męczącym treningu, podaje Journal of Pain.

Dodatkową zaletą imbiru są zawarte w nim przeciwutleniacze – zmniejszające szkodliwość działania wolnych rodników. Czasopismo Current Pharmaceutical Design uznaje go za roślinę o tak potężnych właściwościach antyoksydacyjnych, że może zapobiegać nowotworom, a nawet wspomagać walkę z tą chorobą.

Herbatka imbirowa – naturalny sposób na walkę z cukrzycą!

Picie herbaty z imbiru ma również dodatkowe korzyści. Imbir zawiera składniki „rozrzedzające krew”, co zmniejsza ryzyko formowania zakrzepów w naczyniach, mogących prowadzić do udarów mózgu oraz zawałów serca.

Dlatego też osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe powinny uważać, przyjmując imbir w formie naturalnej, jak i suplementów. Ponadto zawarte w nim związki są sprzymierzeńcami diabetyków – już 2g dziennie obniżają cukier na czczo o 11%, wykazuje Iranian Journal of Pharmaceutical Research.

Popularne: 5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć?

Herbatka imbirowa na odchudzanie i wzmocnienie zdrowia-przepis

Herbatka imbirowa najlepiej jest przygotowywać ze świeżego korzenia, ale zamiast obranych plastrów możesz stosować również sproszkowany, w formie przyprawy. 

Składniki:

3 plastry świeżego imbiru (lub ¼ łyżeczki sproszkowanego)
miód naturalny do smaku
szklanka wody
sok z połowy cytryny
duża szczypta kurkumy

Wykonanie:

Zagotuj wodę. Do szklanki włóż kilka plasterków imbiru i kurkumę. Kiedy woda ostygnie, dodaj miód i świeżo przygotowany sok z cytryny.

Zobacz także

Najważniejsze zastosowania imbiru

MARCHEWKA, IMBIR, KURKUMA-KOKTAJL PRZECIWZAPALNY

11 POWODÓW PRZEZ KTÓRE MOGĄ SIĘ POJAWIĆ ZAPARCIA