Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus
KOKTAJL PRZECIWZAPALNY Z MARCHEWKI Z KURKUMĄ I IMBIREM
Koktajl z marchewki z dodatkiem kurkumy i imbiru to idealne połączenie smakowe. Delikatna i słodka marchewka świetnie smakuję z lekko pikantnym i nieco orzeźwiającym imbirem a także nieco korzennym słodkim smakiem kurkumy.
To połączenie składników jest bardzo odżywcze, wzmacnia system odpornościowy i pomaga zwalczyć stany zapalne. Od dawna wiadomo, że stan zapalny jest źródłem wielu chorób przewlekłych, w tym także niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Każdy z tych składników sam w sobie jest niesamowicie zdrowy, marchew, cytryna, jabłko, kurkuma, imbir, połączone w jednym koktajlu są MEGA zdrowe, w dodatku bardzo tanie.
Popularne: 11 powodów, aby przestać pić mleko
Dlatego nie czekaj, tylko korzystaj z naturalnych sposobów na wyleczenie stanów zapalnych.
SKŁADNIKI
1 marchewka około 20 cm
1 jabłko
1/2 limonki obranej ze skórki (może być cytryna wówczas 1/4 małej cytryny)
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 cm kawałek świeżej kurkumy*
*lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku (gotowanej około 10 minut na wolnym ogniu w 1/4 szklanki wody)
szczypta chilli
sokowirówka
WYKONANIE
Marchewkę i jabłko umyć. Limonkę obrać ze skórki.
Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok.
Doprawić koktajl szczyptą chilli.
Pić najlepiej zaraz po przygotowaniu. Można też przechowywać w lodówce w szklanym słoiku do 12 godzin.
Życzę wszystkim smacznego:)
Na zdrowie:)