Słodka W-ZETKA, bez glutenu, bez cukru, bez nabiału…
Oto zdrowe ciasto, bez glutenu, nabiału i cukru. Przepis pochodzi z mojej książki kucharskiej „26 przepisów na koktajle, ciastka, lody i desery na mleku roślinnym” i jest częścią programu, „Nie pij mleka, będziesz
Bardzo lubię zsiadłe mleko, jogurty, twarogi, ale kupuję tylko takie, które nie jest zakażone chemiczną mieszanką leków, witamin i GMO. Naprawdę warto poszukać gospodarza, który ma krowę i dba o to, by jadła zdrowe, naturalne pożywienie. Taki gospodarz to wielki dar z którego koniecznie trzeba korzystać i mocno docenić.
Popularne: Zobacz, dlaczego warto przestać pić mleko od krowy?
Jako alternatywę do krowiego mleka, można wykorzystać mleko roślinne. Ma ono mnóstwo cennych składników, dużo bardziej wartościowych od mleka krowiego. W przepisie na w-zetkę, bez glutenu, bez cukru i bez krowiego mleka, wykorzystałam mleczko migdałowe.
Zawsze uwielbiałam w-zetkę, jej smak, konsystencję i zapach, ale odkąd nie jem glutenu ani mleka krowiego, mocno za nią tęskniłam. Na szczęście to już przeszłość, i jak tylko mam ochotę na w-zetkę, od razy przygotowuję ją z tego przepisu. Od tego ciasta, kubki smakowe dosłownie eksplodują! Kokosowa bita śmietana, czekolada i słodki daktylowy spód, sprawiają, że ta w-zetka to mistrzostwo świata. Pycha!
Słodka W-ZETKA, bez glutenu, bez cukru, bez nabiału…
SKŁADNIKI NA SPÓD
220 gramów pulpy z migdałów (może być pulpa z innych orzechów)*
100 gramów daktyli bez pestek
50 gramów suszonej żurawiny
50 gramów rodzynek (u mnie złote jumbo)
3 czubate łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli morskiej
*pulpa z migdałów powstaje „przy okazji” robienia mleczka migdałowego.
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ
2 puszki śmietanki kokosowej 82% kokosa (800 ml wstawione na całą noc do lodówki) u mnie firmy Real Thai
ziarna z 1 laski wanilii
1 łyżka płynnego miodu
WYKONANIE SPODU
Daktyle, żurawinę i rodzynki włożyć do miksera. Dodać 3 łyżki ciepłej wody, zostawić na około 15 minut i dokładnie zmiksować. Dodać do nich pulpę migdałową, kakao, wanilię i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i wstawić do lodówki.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
100 g ciemnej czekolady 70%
1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY
Otworzyć puszę śmietanki kokosowego. Biały gęsty „krem” przełożyć do miski, a wodę przelać do szklanki.
Do kremu dodać ziarenka z jednej laski wanilii i trochę miodu. Miksować wszystkie składniki, aż powstanie gładka, aksamitna masa. Jeśli jest zbyt mało słodka, można dodać nieco więcej miodu. Blachę ze spodem wyjąć z lodówki i wyłożyć na nią krem kokosowy. Rozprowadzić równomiernie na całym spodzie.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można też ciasto wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki.
POLEWA CZEKOLADOWA
Następnego dnia ( lub po 3-4 godzinach) przygotować polewę z czekolady. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki ciasto i rozsmarować na nim polewę. Wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, aż polewa zastygnie.
Po tym czasie można już wyjąć ciasto z blachy i pokroić je na kawałki. Ciasto należy przechowywać w lodówce, nawet przez 3-4 dni.
Przyjemności:)