Pstrąg pieczony w soli z cytryną i ziołami

Pieczony pstrąg to szybkie i pyszne danie. Upieczony w soli jest niezwykle aromatyczny, chrupki i soczysty. Mięso    ładnie „odstaje” od ości i jest naprawdę pyszne. 

Smaku całej rybie dodaje świeży sok z cytryny, natka pietruszki lub kolendra i ziarenka kopru włoskiego…

pstrąg pieczony w soli Kasia Gurbacka

SKŁADNIKI NA PSTRĄGA PIECZONEGO W SOLI

4 świeże pstrągi w całości
2 dojrzałe i  duże cytryny
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
pęczek natki pietruszki lub kolendry
1 kg grubej, nieoczyszczonej soli

2 jajka

WYKONANIE

Pstrągi opłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
Białko roztrzepać, aż powstanie „pianka”. Żółtka wyrzucić lub zrobić kogel mogel:)

Do białka dodać całą sól, ziarenka kopru, 2 łyżki soku z cytryny i kilka kawałków skórki z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Ba blachę wyłożyć połowę masy solnej. Ułożyć na niej pstrągi. Każdą rybę polać sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć po 1-2 plasterki cytryny i kilka gałązek natki pietruszki. Pstrągi powinny być tak
ułożone, aby do mięsa w środku sól nie dotykała. To ważne, inaczej ryba będzie za słona. 

Przykryć ryby pozostałą częścią masy solnej i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub więcej jeśli pstrągi są duże. Moje miały po około 30 cm wraz z ogonem o głową. 

Po upieczeniu zdjąć skorupę z soli i wyjąć rybę.

Smacznego:)

Zobacz też: