Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Uwielbiam jajka, mogłabym je jeść codziennie na każdy posiłek. Jednym z moich kultowych wręcz dań, jest frittata. To włoskie danie, króluje na stołach od wielu, wielu lat, nie tylko u mnie, ale i u wszystkich moich znajomych, których zaraziłam fritatomanią. Jest pyszna, kusi swoim wyglądem i daje wręcz nieograniczone możliwości kompozycji, kucharzowi, który ją przyrządza. MOżna do niej dodawać właściwie wszystko co mamy pod ręką. Jakiś czas temu przyrządzałam fritatę z pokrzywą.
Oczywiście, zawsze uważam na to co jem, a w moich przepisach nie znajdziesz zbędnych kalorii, więc naprawdę z czystym sumieniem możesz rozkoszować się ich smakiem.

Po powrocie z wakacji i jedzeniu posiłków przygotowanych przez kucharki z ośrodka w którym miałam przyjemność odpoczywać, mam ogromną chęć gotować, gotować, gotować, więc na pewno wkrótce pojawią się nowe, zdrowe i pyszne przepisy.

Składniki dla 2 osób

Czas przygotowania 15 minut
Czas smażenia 10 minut

4 jajka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 średniej żółtej papryki
1 średnia cebula
spora garść szpinaku
1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można wykorzystać szynkę lub kiełbasę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy wszystkie warzywa, dokładają je co kilka minut. Najpierw podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy, szpinak, potem, paprykę i pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Roztrzepujemy jajka i wlewamy je na patelnię.
Lubię warzywa przygotowane al dente, ale jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane, może podsmażyć je dłużej.
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko lekko się podgrzewało. Przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa jajeczna się zetnie.
U mnie trwa to 4-5 minut ponieważ moje dzieci lubią jajka bardziej ścięte.
Frittatę kroimy jak pizzę na kawałki.

frittata z papryką i szpinakiem

 

To danie można przygotować również na kolację lub jako przekąskę.

Życzę wszystkim smacznego:)