Kasia Gurbacka
Dietetyk,Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Podobnie jak Ragout Z Wołowiny jest to typowe danie jednogarnkowe. Ogromnym plusem jest to, że przyrządza się je w dosłownie pół godziny, w dodatku smakuje rewelacyjnie i można je zrobić na kilka dni, a nawet zamrozić i zjeść później.
Oczywiście danie to można ugotować dla całej rodziny, bez konieczności gotowania na „dwa gary”. Wiem, jak trudno się odchudzać, kiedy musisz oddzielnie gotować dla siebie i dla rodziny, dlatego staram się, aby dania, które proponuję można gotować z przyjemnością i dzielić się nimi z rodziną.
Jestem pewna, że posmakuje nawet gościom, jeśli zdecydujesz się ich zaprosić.
Składniki (dla 4 osób)
1/2 kilograma filetów z udźca z kurczaka (mogą być inne części kurczaka bez skóry i kości)
1 czerwona papryka
15 pieczarek
1 średnia żółta cukinia
pęczek natki pietruszki
1 puszka pomidorów w całości (mogą być pokrojone)
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sól, świeży czarny pieprz i czerwona papryka
Popularne: 3 dania, które jedzą fitneski i każda szczupła osoba
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kurczaka i podsmażamy, aż mięso się zrumieni.
Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię i paprykę. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i zalewamy pomidorami. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką, aby danie się poddusiło około 10 minut.
Jeśli w pomidorach było mało zalewy, można podlać danie przegotowaną wodą. W między czasie siekamy natkę pietruszki.
Kiedy kurczak i pozostałe warzywa będą miękkie, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy, solą, świeżym pieprzem i czerwoną słodką papryką. Dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Danie powinno odstać jeszcze kilka minut, zanim je podamy.
Zobacz też: