Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej i skutecznej Diety Venus

Oto proste, szybkie i smaczne danie, które w dodatku jest zdrowe. Głównym składnikiem jest mięso kurczaka, które uważam za doskonały rodzaj białka. Jest chude, ma w sobie sporą ilość dobrej jakości białka. Białko jest nam bardzo potrzebne ponieważ potrzebuje go każda komórka naszego ciała, wykorzystuje je do budowania i regeneracji.

Białko w każdym posiłku wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, kontroluje nasz nastrój, zdrowie układu nerwowego, a także wagę. Dobre źródła białka są szczególnie ważne dla kobiet, które chorują na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Również szpinak jest dość zdrowym warzywem, ma mnóstwo beta-karotenu i luteinę, które są potężnymi antyoksydantami.

filety z piersi kurczaka ze szpinakiem Kasia Gurbacka

Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem gorgonzolą i pomidorkami

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

4 piersi z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
4 duże garście świeżych liści szpinaku
kiść pomidorów
sól i pieprz (u mnie sól odkwaszająca i pieprz ziołowy)

WYKONANIE

Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać z jednej strony, uważając aby nie przeciąć ich do końca. Im głębsze nacięcie, tym zmieści się więcej szpinaku. Oprószyć piersi z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak, podsmażyć, aż liście zmiękną, na koniec dodać łyżkę sera, dokładnie wymieszać gorgonzola się rozpuściła.
Szpinak nakładać łyżką w każdy rozcięty kawałek mięsa. Ułożyć piersi na blasze lub żaroodpornym naczyniu i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też: