Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Kurki smakują wyśmienicie pod każdą postacią. Kiedy tylko jest na nie sezon, regularnie przyrządzam z nich różnego rodzaju dania – kremowe zupy, sałatki i warzywne potrawki. Obecnie jest ich naprawdę mnóstwo, dlatego znalezienie ich w sklepach i na straganach nie jest aż tak trudnym zadaniem.
Kurki mają więcej beta-karotenu niż marchew oraz posiadają mnóstwo witaminy B1. Poza tym są świetnym źródłem błonnika, białka, witamin B, C, E i D oraz fenoli, flawonoidów, kwasu askorbinowego oraz likopenu.
Korzystając z okazji, postanowiłam zaprezentować Wam kilka pomysłów na dania z kurkami. Być może któryś z nich szczególnie przypadnie Wam do gustu.
3 POMYSŁY NA DANIA Z KURKAMI
KURKI Z ZIEMNIAKAMI I SZAŁWIĄ
Składniki (na 6 porcji):
1,5 kg ziemniaków
1 kg kurek
1 wiązka szałwii
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 i 1/2 łyżki masła
1 duża cebula (pokrojona w plasterki)
1 wiązka tymianku
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżka tymianku
Wykonanie:
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj plasterki cebuli ze szczyptą soli i zeszklij cebulę przez około 45 minut, do momentu, kiedy się skarmelizuje. W czasie gotowania, mniej więcej po 20 minutach, dodaj łyżeczkę miodu i trochę wody. Co jakiś czas mieszaj wszystko, żeby cebula się nie spaliła. Następnie dodaj kurki, przypraw je odrobiną soli i gotuj wszystko, do momentu kiedy grzyby zmiękną. Następnie pokrój ziemniaki w łódeczki, dodaj je do oddzielnego garnka, przypraw tymiankiem oraz dodaj liść laurowy. Zalej wszystko zimną wodą, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut. Przecedź ziemniaki przez durszlak i pozostaw je na kilka minut.
Dodaj ziemniaczane łódeczki do garnka z cebulą i kurkami, dodaj oliwę z oliwek i wszystko pomieszaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szałwię. Kiedy liście szałwii zrobią się chrupiące, przenieś je na papierowy ręcznik i osusz. Przenieś kurki i ziemniaki do miski, posyp je szałwią i tymiankiem.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Ciao Florentina
ZAPIEKANKA KURKOWA
Składniki (na 6 porcji):
250g ekologicznego makaronu bezglutenowego (może być gryczany lub ryżowy)
4 szklanki kurek (pokrojonych)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 cebula (pokrojona)
2 jajka (ubite)
3 łyżeczki ususzonego tymianku
1 łyżeczka oregano
1/2 szklanki świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp do niej 1/2 łyżki soli. Dodaj makaron oraz 2 szklanki kurek i gotuj je razem, do czasu kiedy makaron będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju makaronu, ale nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut). Następnie odcedź kurki i makaron i przenieś składniki do dużej miski. Dodaj przyprawy i ubite jajka i dokładnie pomieszaj. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę i ją zeszklij. Następnie dodaj pozostałe dwie szklanki kurek, sól, pieprz i ocet. Gotuj wszystko przez około 5-6 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia dodaj mieszankę grzybów i jajek z dużej miski, następnie przykryj ją warstwą grzybów z cebulą i piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 200C, przez około 30 minut.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmandelle
KOKOSOWY KREM Z KURKAMI
Składniki (na 4 porcje):
1,5 kg kurek
2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
4 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku + dodatkowe liście do posypania na wierzch
sól himalajska
pieprz czarny
Wykonanie:
Na grillowej patelni podgrzej kurki, mieszając je co jakiś czas. Kiedy grzyby będą już miękkie, odstaw patelnię na bok. Powinno Ci to zająć około 5 minut. W garnku zeszklij cebulę i dodaj do niej niewielką ilość wody. Połowę porcji kurek (pełną garść grzybów zostaw do posypania na wierzch) czosnek i cebulę umieść w naczyniu blendera. Następnie dodaj mleko kokosowe, 2 szklanki bulionu oraz liście tymianku i zblenduj wszystko na gładki krem. W garnku umieść kurkowy krem i zalej go pozostałymi dwoma szklankami bulionu warzywnego. Przypraw wszystko solą i pieprzem oraz tymiankiem. Kokosowy krem z kurkami serwuj z pozostałą częścią pokrojonych kurek.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Veganista
Zobacz także: