Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Przywykliśmy do myśli, że białko zwierzęce jest o wiele bardziej wartościowe dla organizmu niż białko roślinne. Rzeczywistość może być jednak dokładnie odwrotna!
Od lat dietetycy zarzucają diecie wegetariańskiej problem niskiej zawartości słabo przyswajalnego białka. Faktycznie bowiem, roślinne proteiny nie mają kompletu aminokwasów niezbędnych organizmowi do stworzenia komórki białka „ludzkiego”. Pod tym względem proteiny zwierzęce są znacznie bardziej podobne i zgodne z naszym systemem. Niestety, okazuje się, że nie jest to najważniejsza kwestia…
Chińskie badanie
Wydana w 2005 roku książka „The China Study” (wydana w Polsce pod tytułem „Nowoczesne zasady odżywiania”) wywołała małą rewolucję w świecie dietetyki. Jej autor, dr T. Colin Campbell wraz z współpracownikami przeprowadzili szeroko zakrojone badanie naukowe obejmujące 6,5 tysiąca mieszkańców chińskich i tajskich prowincji. W porównaniu z dietą zachodnią, Azjacie jedzą bowiem o wiele mniej mięsa i o wiele więcej roślinnych pokarmów białkowych. Co się okazało? Jadłospis bogaty w białko zwierzęce znacząco zwiększa ryzyko zapadnięcia na choroby serca, nowotwory, a nawet cukrzycę, w stosunku do diety roślinnej. Sam dr Campbell w swoich publikacjach podkreśla, że aminokwasy to nie wszystko, tym bardziej, że zestawiając różne typy pokarmów roślinnych można łatwo uzyskać cały komplet. Prawdziwym problemem okazuje się wszystko to, co dodatkowo wnosi do naszego menu mięso – cholesterol, antybiotyki, sterydy, kwasy tłuszczowe nasycone, a także kazeinę, która w warunkach laboratoryjnych okazuje się być kancerogenna.
Wpływ diety na długość życia
Podobne rezultaty przyniosło jeszcze szersze studium przeprowadzone w 2016 rok w Massachusetts i łączące wyniki dwóch poprzednich studiów w taki sposób, że łącznie analizą objęto ponad 170 tysięcy ludzi. Wyniki znowu okazały się jednoznaczne – osoby jedzące więcej białka mięsnego żyją krócej od średniej oczekiwanej długości życia, zaś ludzie opierający swój jadłospis o białko roślinne mają życie wyraźnie dłuższe. Rezultaty te uwzględniają dodatkowe czynniki takie jak poziom aktywności czy nałogi, przy czym naukowcy podkreślają, że ryzyko „skrócenia” życia mięsną dietą dotyczy przede wszystkim osób, które dodatkowo:
- Mają nadwagę
- Palą papierosy
- Nadużywają alkoholu
- Prowadzą siedzący tryb życia
Ktoś, kto żyje zdrowo, unika używek, dużo się rusza i je różnorodnie, prawdopodobnie nie odczuje znaczącego wpływu mięsa na długość życia. Ale ponieważ niewielu z nas jest bez grzechu, warto przemyśleć choćby częściową zmianę diety.
Białko mięsne dobre i złe
Wspomniane badanie nie poprzestało na demonizacji białka pochodzenia zwierzęcego – okazało się bowiem, że i w tej kategorii są duże różnice, jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Najgorzej dla oczekiwanej długości życia rokuje dieta bogata w mięso czerwone (wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę), wędliny oraz wysokotłuszczowy nabiał (sery, śmietana) i jajka. Natomiast jedzenie nawet w większych ilościach drobiu i ryb nie wykazało negatywnego wpływu na zdrowie i długowieczność badanych. Wniosek jest więc prosty – kto chce żyć długo i bez chorób powinien łączyć chude białko zwierzęce z kurczaka, indyka i ryb z roślinnymi źródłami białka, idealnie w taki sposób, aby przeplatały się one np. co drugi dzień. Naukowcy nie sugerują przejścia na dietę wegetariańską, ale ograniczenie ilości spożywanych produktów zwierzęcych i zmianę ich proporcji.
Popularne: Raport specjalny o oleju kokosowym i jego zaskakujących właściwościach. Używasz go?
Najlepsze źródła białka roślinnego
Jak stworzyć alternatywny posiłek bez mięsa? Dla większości z nas obiad bez kawałka schabu czy kurczaka jest trudno wyobrażalny, zwłaszcza, jeśli myślimy o zaspokojeniu gustów i potrzeb całej rodziny. To jednak tylko stereotyp, który łatwo wykorzenić, otwierając się na nowości.
Najlepsze źródła białka to:
- fasola
- cieciorka
- soczewica
- groch
- soja
Można z nich przyrządzać kotlety, klopsy, gulasze, a nawet pasztety i pasty do chleba.
Miłośnikom nabiału część tłustych serów zastąpić może tofu, czyli ser z sojowego mleka.
Do dań wegetariańskich warto też dodawać:
- orzechy
- pestki słonecznika
- nasionka chia i konopi,
- sezam
- mak
Niewielkie, ale przydatne ilości białka zawierają także komosa ryżowa, zielone warzywa liściaste, brązowy ryż czy pełnoziarnista mąka.
Zobacz także:
Dlaczego nie wolno myć mięsa kurczaka przed gotowaniem?
Czy powinniśmy ograniczyć jedzenie mięsa? Najnowsze badania
Kiedy warto sięgać po owoce? Fakty i mity na temat jedzenia owoców
Źródła:
http://www.health.com/nutrition/eat-plant-protein-live-longer
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2540540
http://www.health.com/health/gallery/0,,20718479,00.html