Czy ten chleb może pomóc schudnąć? Dzięki odpowiednim składnikom, może też pomóc w odkwaszeniu organizmu. Upiecz go w ten weekend, zobacz jak działa i jaki jest smaczny.  

Katarzyna Gurbacka
DietetykPromotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Jeśli czytałaś moje poprzednie artykuły o pieczywie Zobacz, dlaczego pszenica Cię zabija ( naukowe wyjaśnienie) , to już wiesz, że chleby z mąki pszennej, nawet tej pełnoziarnistej, orkiszowej, czy ryżowej nie są zdrowe.

Mąki pszennej, nawet tej pełnoziarnistej, orkiszowej nie powinny jeść osoby chore na niedoczynność tarczycy, Hashimoto, refluks i te osoby, które mają wiele problemów z układem pokarmowym. Moje osobiste doświadczenia, są takie, że po zaprzestaniu jedzenia chleba pszennego, schudłam około 4,5 kg w ciągu 4 tygodni. Nie robiłam przy tym nic dodatkowego. Nie stosowałam żadnej diety, nie brałam żadnych suplementów, nie ćwiczyłam…

Zaobserwowałam też niesłychany wzrost energii. Wstaję rano wypoczęta, a energia mnie rozpiera. Ponieważ mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto, aby obudzić się rano potrzebowałam kawę. Teraz nie muszę jej pić, choć bardzo ja lubię.

Mój mąż, który ma nadciśnienie, po 3 tygodniach „bezpszenności” zauważył spadek ciśnienia krwi. Mimo tabletek i biegania, miał zawsze około 130 na 85 mm Hg, teraz jego ciśnienie wynosi 117 na 75 mm Hg. 

Oczywiście, nie jestem w stanie zagwarantować takich samym efektów, ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować…

Oto przepis na pyszny i zdrowy chlebek codzienny


SKŁADNIKI

chleb_jaglany przepis Kasia Gurbacka200 gramów mąki jaglanej

2 czubate łyżki płatków jaglanych (lub gryczanych)

1 łyżeczka płatków jaglanych do wysypania formy

130 gramów mąki ziemniaczanej

130 gramów mąki migdałowej

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki syropu klonowego ( może być miód)

30 gramów drożdży

2 szklanki kefiru naturalnego

3 łyżki roztopionego masła

forma do pieczenia, u mnie 32 x 8 cm

WYKONANIE

Kefir przelać do miseczki dodać drożdże i syrop klonowy i odstawić na około 15 minut. Powstanie coś w rodzaju drożdżowego budyniu. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Naszykować formę do pieczenia. Wysmarować ją masłem i wysypać płatkami jaglanymi.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Dodać budyń z kefiru i drożdży i roztopione masło.

Wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do formy. Dla ładnego efektu można nożem ponacinać wzory. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut aby chlebek wyrósł. W między czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Włożyć chlebek do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy chlebek się upiecze, wyjąć go z formy i przełożyć na kratkę aby dobrze wystygł.

a jeśli szukasz innych przepisów na bezglutenowe chlebki, znajdziesz je tutaj lub zajrzyj na następną stronę.

 

 

 

 

Życzę Ci smacznego:)

Podziel się tym przepisem z koleżankami i znajomymi, niech i oni poczują smak chleba bez pszenicy i poczują ten wspaniały stan „bezpszenności”